Μία μοναδική εμπειρία μπορούν να ζήσουν όσοι πιστοί επιλέξουν να βρεθούν την Μεγάλη Εβδομάδα στην Πλάκα και συγκεκριμένα στους Αγίους Αναργύρους που αποτελούν Μετόχι του Παναγίου Τάφου.
Η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή στα στενά της Πλάκας γίνεται μέσα σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Ο Ναός των Αγίων Αναργύρων είναι και ο πρώτος ναός στον οποίο φτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ της Ανάστασης και το χαρμόσυνο «Χριστός Ανέστη» ακούγεται στις 12 τη νύχτα και στην αυλή του ναού – που γεμίζει ασφυκτικά από πιστούς.
Ο ναός βρίσκεται στα Αναφιώτικα στην Πλάκα, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και οικοδομήθηκε σε θέση όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε ναός της θεάς Αφροδίτης.
Αποτελούσε το καθολικό μονής που ιδρύθηκε το 1651 από τον ιερέα Δημήτριο Κολοκύνθη, γόνο γνωστής αθηναϊκής οικογένειας, στον οποίο ανήκε η έκταση. Μάλιστα σε έγγραφα αναφέρεται ότι ο ίδιος αφιέρωσε στη μονή όλη του την περιουσία. Το κοινόβιο αρχικά ήταν γυναικείο και αργότερα μετατράπηκε σε ανδρικό.
Με την πολιορκία της Ακρόπολης από τον ιταλό ναύαρχο Μοροζίνι, το 1687, το μοναστήρι ερημώθηκε. Το 1760 αγοράστηκε από τον τότε έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα αρχιμανδρίτη Ιάκωβο και έγινε μετόχιο του Παναγίου Τάφου. Από τότε στα κελιά της κατοικούσε και ο εκάστοτε έξαρχος, μέχρι το 1858, όταν οικοδομήθηκε η έδρα της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου.
Στον χώρο της μονής υπήρχαν και οι τάφοι μελών της ελληνικής αυτοκρατορικής οικογένειας των Παλαιολόγων.
Ο ναός είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική με προστώο και γυναικωνίτη στο υπερώο. Στη βόρεια πλευρά της στέγης υψώνεται το μεταγενέστερο κωδωνοστάσιο από λευκό μάρμαρο, με έντονα κλασικιστικά στοιχεία. Στην οικοδόμηση των τοίχων του έχουν χρησιμοποιηθεί και αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ αρκετά αρχαία κατάλοιπα της περιοχής είναι συγκεντρωμένα στην αυλή, μάρτυρες της μακραίωνης ιστορίας του. Διατηρείται, ακόμη, μία σειρά από τα κελιά της παλαιάς μονής, ένα πηγάδι, καθώς και ένα από τα παλαιά δημοτικά φανάρια γκαζιού που φώτιζαν τους δρόμους της πόλης.