Search
Close this search box.
Search

Παυλόπουλος για το 2015: Η εισβολή του Λαφαζάνη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για δήθεν πρόταση Πούτιν και το δραματικό τηλεφώνημα με την ΕΚΤ

Πριν 4 ώρες
Προκόπης Παυλόπουλος

Αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα του δημοψηφίσματος, τα οποία έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2015, επιχείρησε χθες ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από όσα συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε πως εμμέσως διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, στη διατήρηση του status quo, αλλά και στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας με τους Ευρωπαίους εταίρους τις κρίσιμες εκείνες ώρες.

Περιγράφοντας για πρώτη φορά τα γεγονότα της νύχτας από την 5η στην 6η Ιουλίου 2015, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε με νόημα ότι «είχα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μια ευρωπαϊκή πλειοψηφία» και πρόσθεσε πως το δημοψήφισμα «ήταν έκπληξη για μένα, δεν το περίμενα». Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος συνομίλησε με τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας του ότι «δεν θα γίνω ο Πρόεδρος της δραχμής» και ότι «άκουγα από το οικονομικό επιτελείο αναλύσεις οι οποίες με άφηναν άφωνο». Ενώ ο ίδιος είπε ότι δεν είχε «καμία επικοινωνία» με την κυβέρνηση, περιέγραψε για το απόγευμα της 26ης Ιουνίου ότι «τέλειωνε το πρόγραμμα τη Δευτέρα και δεν θα είχαμε ELA, δηλαδή δεν θα είχαμε ρευστότητα στις τράπεζες».

 

«Μίλησα με Μέρκελ και Ολάντ, που και αυτοί αιφνιδιάστηκαν. Είπα στον Αλέξη “δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνεις αυτή την επιλογή” και του εξήγησα ότι λόγω της δουλειάς μου ξέρω τι λέει το άρθρο 43 παρ 2 του Συντάγματος. Δεν μπορώ να σου αρνηθώ το δημοψήφισμα γιατί δεν έχω τέτοιο δικαίωμα. Του επισήμανα, όμως, ότι το χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι πολύ μικρό ενώ του τόνισα και τη διατύπωση του ερωτήματος».

Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας «μου είπε ότι το ερώτημα θα είναι αν εγκρίνουν την πρόταση που ο ίδιος είχε απορρίψει. Εγώ τότε του είπα “άρα μου λες ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί το δημοψήφισμα να είναι μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη. Αν είναι αυτό το ερώτημα, εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ, αν το ερώτημα είναι αυτό, τότε εγώ την επόμενη στιγμή -αν περάσει το “έξω”- θα φύγω από την Προεδρία. Αυτή τη στιγμή θα πεις ότι μπαίνει σε δημοψήφισμα η πρόταση, αλλά δεν είναι για έξοδο από την ευρωζώνη. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, την ίδια ώρα πρέπει να γίνει δήλωση από σένα ότι αυτό είναι αποτέλεσμα που θα χρησιμοποιήσω για διαπραγμάτευση και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι μας οδηγεί εκτός ευρώ”. Συμφωνήσαμε, έγινε η συζήτηση στη Βουλή, μου εστάλη το ΠΔ και το υπέγραψα».

Περιέγραψε, μάλιστα, ότι και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, «είχε αιφνιδιαστεί γιατί είχε μείνει εκεί για να συνεχίσει τις συζητήσεις. Όταν είδε τι έγινε, την Κυριακή το βράδυ μου έστειλε μήνυμα “εγώ σου στέλνω μια νέα πρόταση, δώστη στον πρωθυπουργό και κάντε νέα αίτηση για να μπείτε στο πρόγραμμα” γιατί ξέραμε ότι δεν θα είχαμε ELA την επόμενη ημέρα. Την έδωσα στον κ. Τσίπρα μου είπε “τη βρίσκω ενδιαφέρουσα” και έγιναν δύο συζητήσεις των επιτελών του Μαξίμου και στελεχών του Eurogroup. Θυμάστε τη Δευτέρα το βράδυ τον κ. Δραγασάκη όταν είχαν αυτή τη σύσκεψη και τον ρώτησαν για το δημοψήφισμα είπε “αφήστε να δούμε αν θα γίνει”. Δυστυχώς, οι συνομιλίες κατέρρευσαν την Τρίτη και την Τετάρτη είχαμε capital controls»

Η εισβολή του Λαφαζάνη

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έφτασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ζήτησε να δει τον Αλέξη Τσίπρα.

«Άνοιξε η πόρτα και μου είπαν ότι ήρθε ο Λαφαζάνης και θέλει να μιλήσει με τον Τσίπρα που μου είπε να διακόψουμε για να δούμε τι συμβαίνει. Είδα ότι η συνάντηση διαρκούσε. Όπως έμαθα ο Λαφαζάνης είπε στον Τσίπρα ότι με τη μεθόδευση αυτή το “όχι” θα γίνει “ναι” και αγνοούσε μια πρόταση που είχε γίνει από την πλευρά της Ρωσίας. Ότι ο Πούτιν ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα με χρήματα και αν χρειαζόταν να κοπεί νόμισμα για να φύγουμε από την Ευρωζώνη» περιέγραψε ο κ. Παυλόπουλος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.