Αυστηρή κριτική από τον Παύλο Πολάκη στον Σωκράτη Φάμελλο για όσα έχουν ή δεν έχουν συμβεί σε αυτό το πρώτο τετράμηνο της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε για ΠαΣοΚ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νέα Αριστερά
Προβληματική χαρακτήρισε τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην ΚΕ του κόμματος. Από τη μία έκανε λόγο για «κομματική διπλωματία» και από την άλλη προέβλεψε ποσοστιαία εξαΰλωση κι επιστροφή στα χαμηλά του 2009, «αν δεν αλλάξουμε ρότα».
Αρχικά ο βουλευτής Χανίων και τομεάρχης Διαφάνειας υποστήριξε ότι «δεν μου αρέσει που το λέω, με πονάει να το παραδεχτώ, αλλά δεν πάμε καλά και αυτό νομίζω είναι κάτι που οι περισσότεροι εδώ μέσα, το αναγνωρίζουμε».
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η δική μου εικόνα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων μας, κρατάει πλέον αποστάσεις, έχει κάτσει στην άκρη και αν δεν αλλάξουμε ρότα, σύντομα θα μας γυρίσει οριστικά την πλάτη».
«Αυτή η κατάσταση θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί»
«Το αποθαρρυντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει ενώ τόσο η ΝΔ όσο και το ΠαΣοΚ καταρρέουν δημοκοπικά. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιστρέψουμε σε ποσοστά που έχουμε να δούμε από το 2009» ανέφερε επίσης όπως προκύπτει από συνεργάτες του.
Για τον ίδιο «το συνέδριο αλλά και η πορεία προς αυτό είναι μια ευκαιρία, μπορεί και η τελευταία, να αντιστραφεί η κατάσταση».
Ο Π. Πολάκης εξήγησε ότι η κριτική πηγάζει από το όραμά του για ένα «πλειοψηφικό ρεύμα στη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου» που στο τέλος της ημέρας θα ξανακυβερνήσει για να αλλάξει τη χώρα. Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να το υπηρετήσει.
Υπό προϋποθέσεις βέβαια, διότι για τον Σφακιανό πολιτικό θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και σε αρκετούς τομείς, καθώς οι δύο διασπάσεις «δεν μας έχουν συσπειρώσει».
Καυτηρίασε τον τρόπο που λειτουργεί η ΚΕ
Κατά πληροφορίες, ο τομεάρχης Διαφάνειας καυτηρίασε τον τρόπο που λειτουργεί η Κεντρική Επιτροπή, καθώς δεν είναι εφικτό ένα όργανο 200 μελών να συζητά δημιουργικά σε μόλις 8 ώρες, την ώρα που δεν έχει διασφαλιστεί καν η εξ αποστάσεως συμμετοχή των μελών. Επίσης άσκηση κριτική για τη σύνθεση του Οργανωτικού, τις επιστροφές Σπίρτζη, Τεμπονέρα, Τζουμάκα άνευ εγκρίσεως διεύρυνσης και την ανασυγκρότηση του Ιδρύματος Πουλαντζά. Επ’ αυτού ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σπαταλάμε αυτό το κεφάλαιο προκειμένου να κάνουμε κομματική διπλωματία».
Ο Π. Πολάκης αμφισβήτησε επίσης «την ανάγκη να είμαστε θεσμικοί», καθώς δεν εξυπηρετεί πουθενά. «Εγώ θέλω να ενοχλώ και θέλω να ενοχλούμε» τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη. «Θα έπρεπε να ψηφίσουμε υπέρ μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού πρώτα λάβουμε δεσμεύσεις για τους μελλοντικούς χειρισμούς του προέδρου σχετικά το πώς το κοινοβούλιο θα συμβάλλει στη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» εξήγησε.
«Τσουβαλιάσαμε την ψήφο μας μαζί με ΝΔ και ΠαΣοΚ και ο νέος πρόεδρος με την ανοχή μας μέσω της ψήφου μας, κάνοντας κουρέλι το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, έβαλε πλάτη στην παρωδία της προανακριτικής» τόνισε.
Επίθεση στον Φάμελλο για τις συνεργασίες
Σχετικά με τις προοδευτικές συνεργασίες, ο Π. Πολάκης επιτέθηκε στον Σωκράτη Φάμελλο για το γεγονός πως μίλησε για ενιαίο ψηφοδέλτιο και μη αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θυμίζοντας ότι το άνοιγμα διαρκείας στο ΠαΣοΚ είχε αποτύχει καταστροφικά πριν από το 2023.
«Πρόκειται για κίνηση πραγματικά χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόμματος» υποστήριξε, «χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στα όργανα, χωρίς να έχει τεθεί το θέμα στην ΚΕ.
«Με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε; αναρωτήθηκε. «Αυτό που θεωρεί το πρόγραμμα rearm Europe ως πρώτο βήμα και ζητά επιπλέον κεφάλαια ή με κάποιο άλλο φαντασιακό ΠαΣοΚ; Με αυτό που θέλει την κατάργηση του άρθρου 16 ή με το υπόλοιπο; Με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε υπέρ των Ωνάσειον σχολείων;»
Προσκάλεσε μάλιστα «να σηκώσει το χέρι του» εφόσον «υπάρχει έστω μία ή ένας σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τη δημιουργία κοινού φορέα με το ΠαΣοΚ του Ανδρουλάκη».
«Οι κανόνες μπαίνουν από εμάς και συμπόρευση χωρίς συγκεκριμένες βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις δεν μπορεί να υπάρξει με κανέναν» ισχυρίστηκε αποκλείοντας από τις δυνητικές συμμαχίες την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου «που γύρναγε την Ελλάδα κάνοντας ομιλίες για την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών και επιχειρηματολογώντας για το πώς αυτή μπορεί να ακυρωθεί».
Όσον αφορά στη Νέα Αριστερά, ανέλυσε ότι «αν μιλάμε για συμφωνία κορυφής η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για θέσεις και οφίτσια, ευχαριστώ δεν θα πάρω. Το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι η επιστροφή ενός μηχανισμού μέσα στο κόμμα, που τόσο μας στοίχισε. Αν μιλάμε για μια ανιδιοτελή και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή μελών, τότε τους συγχωρούμε για το μεγάλο ατόπημα να αποχωρήσουν κρατώντας τις έδρες τους και καλώς να ορίσουν.
Σε κάθε περίπτωση ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει ανοιχτά, δημοκρατικά, όπως προβλέπει το καταστατικό μας και χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».
Ο Π. Πολάκης επαναδιατύπωσε ακολούθως το πρόγραμμα των 6 πυλώνων, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί στην προεκλογική καμπάνια του για την προεδρία.
Προτού καταλήξει για το Συνέδριο λέγοντας πως «αν πάμε σε ένα διεκπεραιωτικό συνέδριο καταμέτρησης δυνάμεων οι εξελίξεις θα μας αφήσουν πίσω. Το προσεχές συνέδριο θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ» με προγραμματικές, οργανωτικές και δοκιμές αλλαγές, θέσεις, και κόκκινες γραμμές.