-->
07.07.2022

Πεντάγωνο καλεί Μόσχα: Δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα οι Ρώσοι με κίνδυνο για «πολεμικό ατύχημα».

«Σιγή ασυρμάτου» τηρούν ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του ρωσικού Στρατού Βαλερί Γκερασίμοφ από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία – αρνούμενοι να αποκαταστήσουν τηλεφωνική επαφή με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μαρκ Μίλλεϋ.

Η Ουάσιγκτον Ποστ, που κάνει την σχετική αποκάλυψη, σημειώνει ότι η άρνηση επικοινωνίας από την ρωσική πλευρά αφήνει τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές Δυνάμεις «στο σκοτάδι» σχετικά με εξηγήσεις για στρατιωτικές κινήσεις, αυξάνοντας τους φόβους για ένα μείζον λάθος ή ένα «πολεμικό ατύχημα».

«Υποπτεύομαι ότι το πρόβλημα έγκειται στην ρωσική επιμονή ότι πρόκειται για μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και την απροθυμία τους να παραδεχτούν την αληθινή φύση του πολέμου που ξεκίνησαν», είπε η Άντζελα Στεντ, που είχε υπηρετήσει στις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ επί Μπους.

Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί απλώς οι στρατηγοί μπορεί να περιμένουν την έγκριση Πούτιν για να μιλήσουν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, ενώ μία άλλη εκδοχή θέλει τον Πούτιν να θεωρεί πλέον τις ΗΠΑ ως έναν αποφασισμένο αντίπαλο που ποντάρει στην πτώση του, με τον οποίον δεν αξίζει να συνδιαλλαγεί.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης χωρίς την απευθείας επαφή των πιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων», είπε ο ναύαρχος ε.α Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος υπηρέτησε ως Διοικητής των νατοϊκών Δυναμεων στην Ευρώπη, από το 2009 ως το 2013.

«Νεαροί πετούν με τζετ, κυβερνούν πλοία και διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Δεν είναι διπλωμάτες και οι πράξεις τους πάνω στην ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων μπορεί να παρεξηγηθούν», πρόσθεσε.

«Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο όπου ΝΑΤΟ και Ρωσία υπνοβατούν προς τον πόλεμο επειδή οι ηγέτες δεν μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να εξηγήσουν ο ένας στον άλλον το συμβαίνει», ανέφερε ο Σταυρίδης, επισημαίνοντας ποιο θα μπορούσε να είναι ένα «σενάριο-εφιάλτης:« Αν υποθέσουμε ότι ένας ρωσικός πύραυλος ή ένα πολεμικό αεροσκάφος χτυπούσε μία αμερικανική θέση στα ουκρανοπολωνικά σύνορα. Ο τοπικός διοικητής θα μπορούσε να απαντήσει άμεσα, θεωρώντας ότι αυτό το χτύπημα είναι ο προάγγελος μίας ευρύτερης επίθεσης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μη αναστρέψιμη κλιμάκωση, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και την χρήση πυρηνικών όπλων».

Όπως είναι γνωστό, ΗΠΑ και Ρωσία διατηρούν ένα «κόκκινο τηλέφωνο» – ένα «κανάλι αποκλιμάκωσης» – ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αξία του μειώνεται κατά πολύ από τη στιγμή που δεν συνομιλούν οι επικεφαλής του στρατιωτικού τομέα.

Πέρα από τις όποιες συναντήσεις έχει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα,η μόνη επαφή που είχαν οι δύο πλευρές μετά από την ρωσική εισβολή ήταν εκείνη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλλιβαν με τον Ρώσο ομόλογό του, Νικολάι Πατρούσεφ, την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης