-->
04.03.2024

Πέτερ Στάνο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ: Ικανοποίηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

«Αντιμετωπίζουμε πάντα πολύ θετικά όταν βλέπουμε ότι οι βασικές αρχές της ΕΕ όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας, δεν γίνονται μόνο σεβαστές αλλά εξελίσσονται και μπαίνουν σε εφαρμογή», είπε ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ , Πέτερ Στάνο αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στην Αθήνα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μιλώντας στο OPEN και την Ιουλία Βελισσαράτου σημείωσε ότι «η ΕΕ δίνει ακριβώς την ίδια σημασία όχι μόνο στην καλή θέληση αλλά και στα αποτελέσματα. Όχι μόνο την εφαρμογή τους αλλά και την παρακολούθησή τους, πως δηλαδή εφαρμόζονται στην πραγματική ζωή».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιθετική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου προς τη Δύση και γιατί η ΕΕ δεν απαντά σε αυτή σημείωσε: «η ΕΕ τολμάει να κάνει πράγματα. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αυτό που λέμε και αυτό που κάνουμε πρέπει να έχει συμφωνηθεί και από τα 27 κράτη-μέλη ομόφωνα».

«Φυσικά ό,τι λέει και κάνει ο κ. Ερντογάν λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν. Υπάρχουν σημεία με τα οποία διαφωνούμε», πρόσθεσε και συνέχισε: «Υπάρχουν τομείς που η Τουρκία δρα εναντίον των ευρωπαϊκών συμφερόντων ή των ευρωπαϊκών αξιών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής».

«Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό σημάδι που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και το λαμβάνουμε ως σημάδι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Ελπίζουμε όμως να το ακολουθήσουν και συγκεκριμένες πράξεις τόσο με την Ελλάδα, όσο με την Κύπρο και τα άλλα μέλη της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Για τον φράχτη στον Έβρο τόνισε: «οι ελληνικές Αρχές κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατέψουν τα σύνορά μας γιατί έχουν ευθύνη. Γενικά η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί φράχτες, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά στη διαχείριση της ροής γιατί πρόκειται για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ που πρέπει να προστατευτούν».

xemptyzΔιαβάστε επίσης