-->
12.04.2024

Πετρέλαιο: «Βλέπει» και πάλι τα 90 δολάρια το Brent

Μια ανάσα από τα 90 δολάρια έχουν ανέβει και πάλι οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν τους κινδύνους προσφοράς που απορρέουν από τις επιθέσεις της Ουκρανίας στα ρωσικά διυλιστήρια και την πιθανότητα κλιμάκωσης στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενώ οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ δεν έκαναν αλλαγές στις τρέχουσες περικοπές της παραγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση δεν προχώρησαν σε αλλαγές στις τρέχουσες ποσοστώσεις τους με το καρτέλ να διατηρεί τις περικοπές , αφού η ομάδα αποφάσισε ήδη να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής μέχρι τον Ιούνιο.

Το νέο ράλι ξεκίνησε την Τρίτη μετά από έναν νέο γύρο επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικά διυλιστήρια. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επεκταθεί, αφού το Ιράν δεσμεύτηκε να εκδικηθεί το Ισραήλ για μια επίθεση τη Δευτέρα που σκότωσε υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό.

Μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που περιλαμβάνει περισσότερα πετρελαιοπαραγωγά έθνη θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στον εφοδιασμό. Το Ιράν, το οποίο παρέχει υποστήριξη στην πολιτοφυλακή της Χαμάς που πολεμά το Ισραήλ στη Γάζα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

«Η αύξηση των εχθροπραξιών και στα δύο hotspot ώθησε την τιμή των δύο συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδά τους φέτος», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga.

Ανεβαίνει ο πήχης

Η Bank of America Global Research αύξησε τις προβλέψεις της για το Brent και το WTI για το 2024 στα 86 και 81 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα, ανέφερε σε σημείωμά της την Τετάρτη, επικαλούμενη την ενίσχυση της ζήτησης και την κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων.

«Η γεωπολιτική αναταραχή ενίσχυσε επίσης τη ζήτηση πετρελαίου μέσω μακρύτερων εμπορικών οδών και επηρέασε την προσφορά μειώνοντας την ικανότητα διύλισης μέσω επιθέσεων στη ρωσική ενεργειακή υποδομή» ανέφερε η τράπεζα.

Αλλού την Τετάρτη, ο ισχυρότερος σεισμός της Ταϊβάν εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια προκάλεσε για λίγο τη Formosa Petrochemical να σταματήσει τις εργασίες στο διυλιστήριο Mailiao ως προληπτικό μέτρο, αλλά οι εργασίες ξεκίνησαν από τότε.Διαβάστε επίσης