-->
29.06.2022

Πεζογέφυρα Αγίας Παρασκευής – Γιώργος Καραγιάννης: Μικρά και μεγάλα έργα ουσιαστικής παρέμβασης στη καθημερινότητα των πολιτών

Παραδόθηκε χθες στους πολίτες η νέα σύγχρονη πεζογέφυρα επί της λεωφόρου Μεσογείων, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στο ύψος του ΙΚΑ.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννης, παρουσία της Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως και του Δημάρχου Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπά.

Η νέα πεζογέφυρα είναι η τρίτη που ολοκληρώνεται από τις συνολικά 6 που κατασκευάζονται σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και είναι συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 13 εκ. ευρώ.

Ήδη έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία η πεζογέφυρα Αλίμου η οποία βρίσκεται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στη συμβολή της με την Καλαμακίου και η πεζογέφυρα στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Οι 6 πεζογέφυρες που προβλέπει το έργο βρίσκονται στα εξής σημεία:

Λεωφόρος Ποσειδώνος και Λεωφόρος Καλαμακίου, Άλιμος
Λεωφόρος Κηφισίας και Πανόρμου, Αθήνα
Λεωφόρος Μεσογείων και ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής, Αγία Παρασκευή,
Λεωφόρος Αθηνών –Σχολές Προβατά, Χαϊδάρι,
Λεωφόρος Ποσειδώνος και Αφροδίτης, Παλαιό Φάληρο
Λεωφόρος Αθηνών-Παλατάκι, Χαϊδάρι.
Πατούλης: Ολοκληρώνουμε  έργα που είχαν κολλήσει για χρόνια

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης είπε:

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε ότι πλέον, εκατοντάδες πολίτες θα εξυπηρετούνται καθημερινά με ασφάλεια και άνεση, ενώ φυσικά υπάρχει και η μέριμνα για τη προσβασιμότητα με ανελκυστήρες για ΑΜΕΑ, γονείς με καροτσάκια και ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

«Η πεζογέφυρα κατασκευάστηκε σε μία περιοχή με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο, γεγονός που το καθιστούσε τεχνικά απαιτητικό αλλά και σημαντικό, αφού εγείρονταν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας για τους πεζούς.
Στο Υπουργείο Υποδομών με τον Κώστα Καραμανλή, υλοποιούμε ένα μεγάλο πλάνο έργων που θα αλλάξει την εικόνα των υποδομών στη χώρα. Την ίδια ώρα, όμως, θεωρούμε σημαντικό να παρεμβαίνουμε και να υλοποιούμε και μικρότερα έργα, υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη κοινωνία.
Οι πεζογέφυρες αποτελούν τοπόσημα και έργα ουσιαστικής παρέμβασης στη καθημερινότητα των πολιτών. Είναι χαρά να βλέπεις να ολοκληρώνονται έργα και να παραδίδονται πίσω στη κοινωνία στην οποία ανήκουν», κατέληξε.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο «που θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια και θα διευκολύνει τη μετακίνηση των πεζών και των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα, σε μια περιοχή κυκλοφοριακά επιβαρυμένη και επικίνδυνη, καθώς έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα και δυστυχήματα» και πρόσθεσε πως προτεραιότητα της διοίκησης είναι να ολοκληρωθούν έργα  που είχαν κολλήσει για χρόνια στα «χαρτιά».

«Επισπεύδοντας διαδικασίες και εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους, στόχος μας είναι να παραδώσουμε στους πολίτες της Αττικής υποδομές που δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και προασπίζουν την ασφάλεια των πολιτών. Η Αττική περνάει σε μία νέα εποχή, σε αυτή του μέλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ανέφερε πως στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να παραδοθούν στο κοινό και οι υπόλοιπες τρεις πεζογέφυρες που έχουν ενταχθεί στο της συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτές που είναι στη συμβολή Κηφισίας με την Πανόρμου, αλλά και στις δύο ακόμα στην περιοχή του Χαΐδαρίου, στις Σχολές Προβατά και στο Παλατάκι επί της Λ. Αθηνών.

Επίσης είναι σε εξέλιξη παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον φωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής , ύψους 33 εκ. ευρώ , που περιλαμβάνει την αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων από νέας τεχνολογίας led, εκσυγχρονίστηκε το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ενώ πέρα
από τις πεζογέφυρες, δημιουργήθηκαν έξυπνες διαβάσεις, φιλικές σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όρασης, εξωραΐστηκαν υπόγειες διαβάσεις πεζών σε κεντρικές λεωφόρους, ανανεώθηκαν φωτεινοί σηματοδότες, έργα με ορατά αποτελέσματα.

Η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και εγκαινιάζουμε ένα έργο πνοής για το Δήμο Αγίας Παρασκευής, το οποίο θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και θα συμβάλλει στη διευκόλυνση της καθημερινής μετακίνησης και των ατόμων με αναπηρία. Θέλω συγχαρώ το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που δημοπράτησε και εκτέλεσε  το έργο, καθώς και την Περιφέρεια που συνέδραμε καθοριστικά σε αυτό  άλλα και σε άλλα σημαντικά έργα για την Αττική. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών σε ζητήματα οδικής ασφάλειας και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρωτοβουλία μας να εισάγουμε το μάθημα οδικής ασφάλειας τα σχολεία.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς τόνισε:

Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής είχε αιτηθεί να γίνει αυτή η πεζογέφυρα από το 2013, καθώς δυστυχώς σε αυτό το σημείο έχουν σκοτωθεί τρεις άνθρωποι. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά  τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, εκ μέρους όλων των δημοτών για αυτό το πολύ σημαντικό έργο αλλά και για όλα τα πολλά και σημαντικά έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως είναι το δημαρχείο, ο παιδικός σταθμός,  τα έργα διευθέτησης όμβριων που υλοποιεί η Περιφέρεια στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.


Διαβάστε επίσης