-->
02.06.2023

Πλεύρης για έλλειψη φαρμάκων: Από την ερχόμενη εβδομάδα η εξομάλυνση του προβλήματος

«Η Κίνα επέλεξε μια πολιτική του zero covid, οπότε βρίσκεται εκεί που ήταν ο υπόλοιπος κόσμος ένα χρόνο πριν. Δεν έχει αξιόπιστα στοιχεία, μας έχει δημιουργήσει κάποιες εκπλήξεις, ως προς την πληροφόροηση», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, εν μέσω της παγκόσμιας ανησυχίας με τα χιλιάδες κρούσματα των τελευταίων ημερών στην Κίνα.

«Υπάρχει σήμερα φοβερή μεταδοτικότητα, και υπάρχει μια ανησυχία αν πρόκειται για μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, χωρίς να έχουμε ωστόσο στοιχεία γι΄αυτό» πρόσθεσε.

Ως προς την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Πανδημία υπάρχει, ο κορονοϊός ευθύνεται ακόμα για νοσήσεις, ωστόσο έχουμε μπει σε μια νέα πραγματικότητα πλέον».

Ως προς την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα, τόνισε: «Λογικό να υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού».

Οι λόγοι πίσω από την έλλειψη φαρμάκων στην Ελλάδα

Ως προς το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Από το καλοκαίρι είχαμε πάρει μια σειρά από μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων (…) Το πρόβλημα η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό, γιατί έχουμε δικές μας φαρμακοβιομηχανίες».

Υπογράμμισε, ακόμα, μεταξύ άλλων:

«Το θέμα αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις αντιβιώσεις (…) Ο κόσμος θα μπορέσει να βρει το φάρμακο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Εκεί που έχουμε υποκατάστατα, το θέμα είναι λυμένο (…) Υπάρχουν και τα φάρμακα, όπως τα παιδιατρικά, στα οποία υπάρχει πρόβλημα. Γι΄αυτά χρησιμοποιούμε την εθνική μας φαρμακαποθήκη».

«Εντός του μήνα θα είναι άμεση η εξομάλυνση του προβλήματος διάθεσης – από την ερχόμενη εβδομάδα (…) Δεν υπάρχει πρόβλημα κρίσης φαρμάκων. Κάθε εβδομάδα θα ομολοποιείται» (…).Διαβάστε επίσης