-->
19.04.2021

Μόνο στο 15minutes.gr: Πότε θα απαντήσει ο Καραμανλής στον Σημίτη για το Ελσίνκι

Ο Κώστας Καραμανλής δεν απορρίπτει τις σχετικές εισηγήσεις και όπως όλα δείχνουν τις επόμενες ώρες, να λύσει την σιωπή του και να απαντήσει τον Κώστα Σημίτη για το Ελσίνκι…

Μεγάλη ενόχληση έχει προκαλέσει στο «καραμανλικό» μπλοκ, αλλά και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, τα όσα αναφέρει ο Κώστας Σημίτης για το Ελσίνκι σε βιβλίο που κυκλοφορεί την άλλη εβδομάδα.

Ο Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στο βιβλίο «Η Στρατηγική του Ελσίνκι: 20+1 Χρόνια Μετά» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης) , που προδημοσιεύτηκε στα «Νέα» το περασμένο Σάββατο, επιτίθεται με σφοδρότητα στον Κώστα Καραμανλή, καθώς  τον κατηγορεί ουσιαστικά για την αποτυχία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 15minutes, έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις συνεργατών του και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να απαντήσει ο ίδιος στον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες,  ο Κώστας Καραμανλής δεν απορρίπτει τις σχετικές εισηγήσεις και όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται τις προσεχείς ημέρες να λύσει την σιωπή του!

Τι έγραψε ο Κώστας Σημίτης

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης γράφει στο άρθρο του για το Ελσίνκι:

««Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή της 7ης Μαρτίου 2004, προσκάλεσα τον κ. Καραμανλή στο Μαξίμου για να τον ενημερώσω για θέματα που θεωρούσα ότι θα πρέπει να γνωρίζει ο νέος πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής ήρθε στο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του κ. Μολυβιάτη. Αφού αναφέρθηκα στα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα, θέλησα να θίξω το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Ο κ. Καραμανλής με διέκοψε αμέσως αναφέροντας ότι στα θέματα αυτά έχει διαφορετικές απόψεις και δεν χρειάζεται πληροφόρηση.

Προσέθεσε ότι ο κ. Μολυβιάτης είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την αντιμετώπισή τους. Ο κ. Μολυβιάτης πήρε αμέσως μετά τον λόγο και δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει την δική της πολιτική, που είναι διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησής μου. Μετά την παρατήρηση αυτή, η συζήτηση στράφηκε σε άλλα θέματα, άσχετα προς την εξωτερική πολιτική.

Τον Δεκέμβριο του 2004, όταν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι, η Σύνοδος Κορυφής για να αποφασιστεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Δυστυχώς, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, παρ’ όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ , σε αντίθεση με τις μεγαλοστομίες της εποχής της αντιπολίτευσης, έδειξαν εξαρχής δείγματα μίας γενικευμένης απάθειας απέναντι στις εξελίξεις. Η αναμενόμενη κινητοποίησή τους ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2004 δεν πραγματοποιήθηκε. Τίποτε δεν συνέβη απ΄όσα εύλογα περίμεναν όσοι είχαν εργαστεί για να οδηγήσουν την Τουρκία σε έναν μονόδρομο που της επέβαλε αποφάσεις. Ο  έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση,  αν και είχε τη δυνατότητα, δεν προέβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, επεσήμανε ότι «οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν».  Απεδέχθη έτσι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την  Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως προς τα όρια των υφαλοκρηπίδων και των αιγιαλίτιδων ζωνών τους. Η Τουρκία βγήκε από τη στενωπό χωρίς καμία αντίδραση».

Γράφει και ο Γιώργος!

Μεταξύ όσων γράφουν στο βιβλίο –εκτός του Κώστα Σημίτη- είναι  οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Τάσος Γιαννίτσης, ο διαχρονικός και εκ των διαμορφωτών της στρατηγικής εκείνης της περιόδου στα ελληνοτουρκικά Χρήστος Ροζάκης, ο πρώην Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης, ο Παύλος Αποστολίδης, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο Πέτρος Λιάκουρας και άλλοι.

 
Διαβάστε επίσης