-->
26.09.2023

Πληθωρισμός: Μικρή υποχώρηση μετά από 15 μήνες – Στο 11,6% τον Ιούλιο

Την πρώτη υποχώρηση μετά από 15 μήνες σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα έτρεξε με ρυθμό 11,6%, από 12,1% τον Ιούνιο. Σε μηνιαία βάση και σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,8%, όταν ένα μήνα νωρίτερα είχε καταγράψει αρνητικό ρυθμό της τάξεως του 1,4%.

Ο Ιούλιος συνιστά τον μήνα που βάζει ένα τέλος σε ένα διάστημα 17 μηνών κατά το οποίο ο πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά. Η ανοδική αυτή πορεία του τελευταίου σχεδόν 1,5 έτους, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 ευρισκόμενος στο -1,6% και με σταθερά βήματα έχει σκαρφαλώσει τον προηγούμενο μήνα στο 12,1%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός τον Ιούλιο εμφάνισε μικρή οριακή επιβράδυνση κατά 11,5%, από 11,6% τον Ιούνιο.

Παρόλα αυτά στην Ελλάδα ο δείκτης συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., με τις τιμές ενέργειας που συνεχίζουν να αυξάνονται πολύ ταχύτερα από την Ευρωζώνη: κατά 56,1% έναντι ανόδου κατά 39,7% στην Ευρωζώνη, επηρεάζοντας τις τιμές και στα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες.

Δύο παράγοντες που ίσως παίξουν ρόλο στην εκτιμώμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα μετά το υψηλό σημείο που βρέθηκαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και λόγω της μείωσης της τιμής του ρεύματος εξαιτίας των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση. Βέβαια όσο αφορά το ρεύμα μεγαλύτερη θετική επίπτωση στον πληθωρισμό αναμένεται τον Αυγούστο, αφού από 1η Αυγούστου ισχύει ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα είναι στο 8,9% για το 2022 γεγονός που δείχνει πως τα επίπεδα των τιμών θα παραμείνουν υψηλά και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής για το πρώτο εξάμηνο ο πληθωρισμός έχει διαμορφωθεί στο 9,3%, που σημαίνει πως, για να επαληθευτούν οι προβλέψεις της Κομισιόν, θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο ο πληθωρισμός να τρέξει περίπου σε ένα μέσο επίπεδο του 8,5%

H τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανά την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός χάρτης έχει «κοκκινίσει» με τις τιμές στις περισσότερες χώρες να έχουν σκαρφαλώσει πάνω από τα 300€/MWh. Στην Ελλάδα, για σήμερα, η τιμή βρίσκεται στα 350 ευρώ/Mwh ενώ στη Λιθουανία έφτασε στα 516 ευρώ/MWh.

Η ελληνική οικονομία πάντως δείχνει προς το παρόν ότι αντέχει, καθώς ΑΕΠ, φορολογικά έσοδα και τουρισμός δίνουν θετικά σήματα ενώ στην τελική ευθεία μπαίνει σιγά σιγά και η σύνταξη του νέου σχεδίου για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου με το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα να έχει στο συρτάρι του ένα δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες κοντά στα 2 δισ. ευρώ.Διαβάστε επίσης