Search
Close this search box.
Search

Ποιός ήταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ: «Ο επισκέπτης» της Χαμάς που αναζητούσε το Ισραήλ για δεκαετίες

Πριν 8 ώρες

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, 58 ετών, στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς και ο φερόμενος ως «αρχιτέκτονας» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 13 Ιουλίου 2024. Ο θάνατος του Ντέιφ, που καταζητούνταν από το Ισραήλ για δεκαετίες, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη Χαμάς.

Ο Ντέιφ, ο οποίος είχε επιβιώσει από επτά προηγούμενες ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας, έχασε τη ζωή του σε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Χαν Γιουνίς της Γάζας, όπως επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός. Η επιβίωσή του από τις προηγούμενες απόπειρες, συμπεριλαμβανομένης μιας το 2021 που τον άφησε σοβαρά τραυματισμένο, τον είχε αναδείξει σε λαϊκό ήρωα για πολλούς Παλαιστινίους.

Το ψευδώνυμό του ήταν «ο επισκέπτης» και αναφέρεται στην τάση του να αλλάζει συχνά κρησφύγετα ώστε να αποφύγει τον εντοπισμό του.

Η Χάμας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την είδηση ότι σκοτώθηκε ο Ντέιφ, ωστόσο ένας αξιωματούχος της, ο Εζάτ Ρασάκ, είπε ότι η όποια δήλωση για θανάτους των ηγετών της είναι δική της, και μόνο, ευθύνη.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η επιβεβαίωση της δολοφονίας του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα» προς την εξάλειψη της οργάνωσης.

«Η εξόντωση του αρχιδολοφόνου Μοχάμεντ Ντέιφ, του “Μπιν Λάντεν της Γάζας”, στις 13 Ιουλίου 2024, είναι ένα μεγάλο βήμα στο δρόμο για την εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής οργάνωσης και για την επίτευξη των στόχων του πολέμου που έχουμε θέσει», έγραψε στο Χ.

Ο ρόλος και οι δράσεις του Ντέιφ

Αναρριχώμενος στις τάξεις της Χαμάς για πάνω από τρεις δεκαετίες, ο Ντέιφ ανέπτυξε ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων και τεχνογνωσία στην κατασκευή βομβών, καθιστώντας τον έναν από τους πιο καταζητούμενους από το Ισραήλ. Θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο Ντέιφ και δύο άλλοι ηγέτες της Χαμάς, σχημάτισαν ένα στρατιωτικό συμβούλιο που σχεδίασε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η επίθεση, η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την αιχμαλωσία περισσότερων από 250. Η επίθεση αυτή προκάλεσε την καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, με περισσότερους από 39.400 Παλαιστίνιους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε.

Μετά την επίθεση, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε να σκοτώσει τους τρεις – τον Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, τον Ντέιφ, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας, και τον Μαρουάν Ισά, τον αναπληρωτή του, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε από το Ισραήλ τον Μάρτιο.

Σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο που μεταδόθηκε καθώς η Χαμάς εκτόξευε ρουκέτες στις 7 Οκτωβρίου, ο Ντέιφ ονόμασε την επιδρομή «πλημμύρα της Αλ-Άκσα», υποδηλώνοντας ότι η επίθεση ήταν εκδίκηση για τις ισραηλινές επιδρομές στο τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ. Πηγή που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι ο Ντέιφ άρχισε να σχεδιάζει την επιχείρηση τον Μάιο του 2021, μετά την επιδρομή στον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ που εξόργισε τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Εκείνη την εποχή, το Ισραήλ κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ότι προσπαθούν να υποκινήσουν τη βία στην Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν τον ισχυρισμό. Η έφοδος στον περίβολο του τεμένους, συνέβαλε στην έναρξη 11 ημερών μαχών εκείνης της χρονιάς μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η απόφαση για την προετοιμασία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου ελήφθη από κοινού από τον Ντέιφ, ο οποίος ηγείται της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, γνωστής ως Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, και τον Σινουάρ, αλλά ήταν σαφές ότι ο Ντέιφ ήταν ο αρχιτέκτονας.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, γεννημένος το 1965 ως Μοχαμάντ Μασρί στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, εντάχθηκε στη Χαμάς το 1987. Συνελήφθη από το Ισραήλ το 1989 και πέρασε περίπου 16 μήνες υπό κράτηση. Ο Ντέιφ σπούδασε φυσική, χημεία και βιολογία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Έχασε την οικογένειά του, τη σύζυγό του, τον 7 μηνών γιο του και την 3χρονη κόρη του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2014.

Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τη Χαμάς και επηρεάζει σημαντικά τις μελλοντικές ισορροπίες στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην περιοχή.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.