Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα έχει δομικά χαρακτηριστικά αλλά και εκλογική στόχευση, αφού το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί, και θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο ανασχηματισμός, που επιταχύνεται μετά και τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, δεν θα αφορά μόνο τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά θα επεκταθεί και στους Γενικούς Γραμματείς. Μεγάλες αλλαγές πρόκειται να γίνουν όμως και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου μπορεί να μετακινηθεί ο Μάκης Βορίδης και να πάει στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Σε αυτή την περίπτωση ο Θόδωρος Σκυλακάκης εγκαταλείπει την κυβέρνηση για να αναλάβει πιθανότατα τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Δεδομένη θεωρείται πλέον η απομάκρυνση του Χρήστου Σταϊκούρα από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις για διχοτόμηση του Υπουργείου. Φαβορι για το νέο υπουργείο Μεταφορών θεωρείται ο Σταύρος Παπασταύρου, τον οποίο εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός.
Τα σενάρια για μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Ναυτιλίας δεν επιβεβαιώνονται. Πάντως ο Χρήστος Στυλιανίδης εγκαταλείπει το Ναυτιλίας προκειμένου να είναι υποψήφιος Πρόεδρος στην Κύπρο.
Προεξοφλείται από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού η απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασίσει ποιος θα αναλάβει στη θέση του.
Κάποιοι επιμένουν πως έχει αποφασιστεί να απομακρυνθείο Νίκος Παναγιωτόπουλος από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πιθανότατος αντικαταστάτης του θα είναι ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετακινείται από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Κύκλοι του Μαξίμου προεξοφλούν επίσης και την έξοδο του Χρήστου Τριαντόπουλου, που εκτός των άλλων έχει προβληματικές σχέσεις με βουλευτές της Θεσσαλίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να μετακινηθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών θεωρείται βέβαιο ότι αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης ειδικά στην περίπτωση που ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιστρέφει το Μαξίμου σε μία κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση.
Οι μόνοι υπουργοί που εμφανίζονται ως αμετακίνητοι είναι οι Νίκος Δένδιας και ο Θεόδωρος Λιβάνιος στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο Ανάπτυξης και η Λίνα Μενδώνη στο Πολιτισμού.
Από την κυβέρνηση απομακρύνεται σχεδόν το σύνολο των υφυπουργών, για να υπουργοποιηθούν βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.
Ηδη ακούγονται μεταξύ άλλων τα ονόματα του Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Χρήστου Δερμεντζόπουλου, του Λακη Βασιλειαδη, του Περικλή Μαντά, του Τάσου Μπαρτζώκα, του Κώστα Κατσαφάδου, του Σταύρου Καλαφάτη, του Γιώργου Στύλιου, της Σέβης Βολουδακη και της Μαρίας Αντώνιου.
Μυστικός δείπνος
Ένα διακομματικό δείπνο έλαβε χώρα το Σάββατο στο ξενοδοχείo Εlectra στην Αθήνα. Εκεί βρέθηκαν ως προσκεκλημένοι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Στο πλαίσιο της συναλληλίας (κοινώς σύσφιγξη σχέσεων) ο Αρχιεπίσκοπος παρέθεσε δείπνο και ουσιαστική συζήτηση.
Από τους ευρωβουλευτές το «παρών» έδωσαν οι: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φρέντι Μπελέρης, Ελεονώρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Τσιόδρας από την ΝΔ, Γιάννης Μανιάτης από ΠΑΣΟΚ, Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς και Έλενα Κουντουρά από ΣΥΡΙΖΑ και Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρόεδρος Φωνής Λογικής.
Επίσης, στο Δείπνο παρακάθησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Θανάσης Μπούρας, τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ Μάξιμος Χαρακόπουλος ως προσφορές, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Απόστολος Πάνας και Γιάννης Σαρακιώτης και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης, καθώς και ο επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος, Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και ο αρχιδιάκονος Δημήτριος Φωκιανός.