Search
Close this search box.
Search

«Πόλεμος» στα φαρμακεία για ένα αντιπυρετικό

Πριν 2 έτη

Πριν από λίγες ημέρες, σε κοινή δήλωσή τους επιστημονικές εταιρίες και παιδίατροι στη Γαλλία έκαναν λόγο για «μείζονα κρίση δημόσιας Υγείας», λόγω ελλείψεων σε κοινά αντιβιοτικά και σκευάσματα για παιδιά, λέγοντας ότι η έλλειψη αυτή «θα μπορούσε να καταπονήσει το σύστημα Υγείας περισσότερο από την επιδημία βρογχιολίτιδας που ταλαιπωρεί τα μικρά παιδιά».

Σε μια αναστάτωση για τους ίδιους λόγους βρίσκονται και οι γονείς στην Ελλάδα, που συμμετέχουν στον… πόλεμο της τελευταίας αντιβίωσης και του τελευταίου αντιπυρετικού από τα ράφια των φαρμακείων. Εχουν, έτσι, αυτήν την περίοδο να αντιμετωπίσουν ένα διπλό «μέτωπο»: Από τη μια, τις πολλαπλές ιώσεις που ρίχνουν τα παιδιά συνεχώς στο κρεβάτι και, από την άλλη, την αδυναμία εύρεσης ακόμη και απλών φαρμάκων να τις αντιμετωπίσουν.Σειρά μέτρων

Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και η Πολιτεία βρίσκεται στη διαδικασία λήψης μιας σειράς μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Εκτός από τα σκευάσματα που έχουν συνεχόμενη έλλειψη -πολλά εκ των οποίων είναι καθημερινής χρήσης- και για τα οποία έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προστεθεί στα δυσεύρετα φάρμακα κλασικά παιδικά σιρόπια για τον πυρετό και κοινά αντιβιοτικά. Η χρονική περίοδος δε μοιάζει καθόλου τυχαία, μιας και ένα… κοκτέιλ ιών και βακτηρίων κυκλοφορεί στην κοινωνία, προκαλώντας αλλεπάλληλες ιώσεις, κυρίως στα παιδιά.

«Μείωση 60%-70%»

«Για την τριετία 2020-2021-2022 διαπιστώσαμε μείωση των ποσοτήτων που έρχονται στην Ελλάδα ακόμη και 60%-70% σε ορισμένους κωδικούς. Οι μειωμένες ποσότητες είναι, κυρίως, θέμα των πολυεθνικών εταιριών και δεν ξέρω εάν οφείλεται σε προβλήματα παραγωγής ή λόγω υψηλού clawback και rebate οι εταιρίες να μην επιθυμούν να επιβαρύνονται αυτά τα ποσά», αναφέρει η κ. Μαρκάκη, τονίζοντας ότι οι εταιρίες έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν αποθέματα τριμήνου. «Δυστυχώς, αυτό δεν τηρείται πάντα ούτε ελέγχεται». Ο σκοπός, σύμφωνα με την ίδια, είναι να ελεγχθούν και οι τρεις κρίκοι της αλυσίδας του φαρμάκου και, κυρίως, να συνταγογραφούνται τα ελλειπτικά φάρμακα. Είναι κάτι που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας και κρίνεται «απολύτως αναγκαίο, καθώς διαφορετικά δεν πρόκειται να διορθωθεί η κατάσταση», όπως λέει η κ. Μαρκάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ελέγχει τις καταγγελίες των φαρμακαποθηκαρίων για πέντε φαρμακευτικές εταιρίες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων σε σχέση με όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Παράλληλα, ο ΕΟΦ έχει καλέσει τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν όλα τα αποθέματά τους σε ελλειπτικά φάρμακα, ενώ η τελευταία λίστα που εκδόθηκε τέλη Νοεμβρίου περιλαμβάνει 141 σκευάσματα για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές.

Αναμένεται νέα έξαρση Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Πολλοί γονείς μικρών παιδιών τρέχουν πανικόβλητοι στα φαρμακεία να προμηθευτούν ό,τι ποσότητες μπορούν από κοινές αντιβιώσεις, αντιπυρετικά, σιρόπια για τα παιδιά, υπό τον φόβο μήπως ξεμείνουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Τον τελευταίο έναν μήνα ο κορονοϊός μοιάζει να έχει ξεχαστεί, καθώς την καθημερινότητα παιδιών και κατ’ επέκταση γονέων μονοπωλούν κατ’ αρχάς η γρίπη αλλά και πολλές άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Οι σχολικές τάξεις αδειάζουν και γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εφημερίες των Νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας και, κυρίως, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν τα ιατρεία των ιδιωτών παιδιάτρων είναι κλειστά, η αναμονή μπορεί να φτάνει και τις οκτώ ώρες.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.