Την Δευτέρα, η Wall Street Journal, αποκάλυψε πως οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες Baidu και Alibaba έχουν σβήσει το όνομα του Ισραήλ από τους χάρτες τους – μία κίνηση που απειχεί την διφορούμενη στάση που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Daily Mail, οι διαδικτυακοί χάρτες των δύο κολοσσών, οριοθετούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Ισραήλ, αλλά δεν προσδιορίζουν σαφώς τη χώρα με το όνομα της. Το ίδιο ισχύει και για τους διαδικτυακούς χάρτες που παράγονται από την Amap της Alibaba, όπου ακόμη και μικρά έθνη, επισημαίνονται με σαφήνεια.
Οι χάρτες δείχνουν τα σύνορα του Ισραήλ χωρίς να αναφέρεται το όνομα της χώρας
Αυξάνεται ο αντισημιτισμός στη Κίνα
Σύμφωνα με τους New York Times, ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί στην Κίνα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ένας κινεζικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ο οποίος φιλοξένησε πρόσφατα μια σελίδα συζήτησης στο Weibo, στην οποία αναφερόταν ότι οι Εβραίοι ελέγχουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος του πλούτου των ΗΠΑ.
«Αν η Κίνα θεωρούσε ότι ήταν επικίνδυνο και προβληματικό να επιτρέπει την άνθηση αντισημιτικών σχολίων, οι λογοκριτές θα το σταματούσαν. Προφανώς, η κυβέρνηση μεταφέρει το μήνυμα ότι είναι ανεκτό», δήλωσε η Carice Witte, εκτελεστική διευθύντρια της SIGNAL Group, μιας ισραηλινής δεξαμενής σκέψης που επικεντρώνεται στην Κίνα.
Ποια η στάση της Κίνας στον ΟΗΕ
Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν την Τετάρτη βέτο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δράσει στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ζητώντας παύσεις στις μάχες για να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, την προστασία των αμάχων και τον τερματισμό του εξοπλισμού της Χαμάς και άλλων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.
«Το σχέδιο δεν αντικατοπτρίζει τις ισχυρότερες εκκλήσεις του κόσμου για κατάπαυση του πυρός, τερματισμό των μαχών, και δεν βοηθά στην επίλυση του ζητήματος», δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Zhang Jun, στο Συμβούλιο μετά την ψηφοφορία. «Αυτή τη στιγμή, η κατάπαυση του πυρός δεν είναι απλώς ένας διπλωματικός όρος. Σημαίνει τη ζωή και το θάνατο πολλών αμάχων».
Ανθρωπιστική εκεχειρία ζητά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Μετά την απόρριψη των τεσσάρων ψηφισμάτων στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας – ένα με βέτο από τις ΗΠΑ, ένα με βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα και δύο επειδή δεν συγκέντρωσαν τις ελάχιστες εννέα «ναι» ψήφους – τα αραβικά έθνη πήγαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή, όπου δεν υπάρχουν βέτο.
Το παγκόσμιο σώμα των 193 μελών υιοθέτησε ψήφισμα που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγούσε σε παύση των εχθροπραξιών με ψήφους 120-14 και 45 αποχές. Τώρα, τα 10 εκλεγμένα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας προσπαθούν και πάλι να διαπραγματευτούν ένα ψήφισμα που δεν θα απορριφθεί.
Αν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου είναι νομικά δεσμευτικά, τα ψηφίσματα της συνέλευσης δεν είναι – αν και αποτελούν σημαντικό βαρόμετρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης.