Search
Close this search box.
Search

Politico: Έρευνα για απάτη 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πριν 4 μήνες

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών έχουν μπει δέκα μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα οι οποίες ερευνώνται για απάτη σχετικά με πακέτο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν έφοδο τον περασμένο μήνα στα γραφεία των συγκεκριμένων εταιρειών, ενώ για το ίδιο θέμα παράλληλη έρευνα «τρέχει» και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως την περασμένη εβδομάδα, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 20 συλλήψεις σε Ιταλία, Αυστρία, Σλοβακία και Ρουμανία σχετικά με υπόθεση απάτης ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από το αντίστοιχο ιταλικό ταμείο.

Η έρευνα στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η έρευνα στην Ελλάδα έχει στο επίκεντρό της, τις διαδικασίες των διαγωνισμών με τις εταιρείες να προχωρούν σε συνεννόησης για να μη διεκδικήσουν την ίδια σύμβαση κάτι που οδήγησε να αποφύγουν περισσότερες από μία από αυτές να ανταγωνίζονται για την ίδια σύμβαση – περιορίζοντας τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν. Αυτό μπορεί να αύξησε τα τέλη που θα μπορούσαν να χρεώσουν, εμποδίζοντας τελικά τους Έλληνες φορολογούμενους να καρπωθούν πλήρως τα οφέλη από τα χρήματα της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα, περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και συναφθεί συμβάσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν πώς κατακυρώθηκαν αυτά τα έργα.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν η European Dynamics, μια ελληνική εταιρεία λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει τη διαχείριση του RRF, υποστηρίζοντας ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών .

«Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε πληροφορία ή καταγγελία που ενδέχεται να λάβουμε στο πλαίσιο των εξουσιών που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και τον κανονισμό RRF», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο κατανομής αυτών των κεφαλαίων. Εκτός από τις συλλήψεις για την ιταλική υπόθεση, η OLAF ερευνά πιθανή απάτη χρησιμοποιώντας τα μετρητά του μπλοκ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία σε πολλές χώρες της ΕΕ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Μαρινάκης: Καλοδεχούμενη η έρευνα

Σε ερώτηση που αφορούσε δημοσίευμα του Politico το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν πώς κατακυρώθηκαν 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης  ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κάθε έρευνα είναι καλοδεχούμενη. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά μια καταγγελία που έχει γίνει και η οποία ερευνάται και αξιολογείται είπε και πρόσθεσε ότι έχει γίνει πλήρης έλεγχος των συγκεκριμένων διαγωνισμών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «δεν είμαι εκπρόσωπος ανεξάρτητων Αρχών[…] τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μπερδέψει λίγο τους ρόλους, εμείς εκπροσωπούμε την κυβέρνηση, την εκτελεστική εξουσία[…] Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά μία καταγγελία η οποία έχει γίνει. Πάρα πολύ σωστά λοιπόν επειδή η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι, από την αντιπολίτευση οφείλει μια ανεξάρτητη Αρχή όταν υπάρχει μια καταγγελία να την ερευνά. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Το δεύτερο είναι ότι και η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης όπως ήταν η πανδημία και τα προηγούμενα χρόνια στα οποία αναφέρεται αυτή η καταγγελία κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η συγκεκριμένη καταγγελία – επειδή είναι από ένα ποσό και επάνω έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι δηλαδή εγκεκριμένοι από το αρμόδιο τμήμα της ελληνικής δικαιοσύνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης Αρχής, πάντοτε είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης. Είναι καλοδεχούμενη κάθε έρευνα κι αυτονόητη όταν γίνεται μία καταγγελία. Να θυμίσουμε το πολύ αυστηρό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου που έχει ειδικά η παρακολούθηση και η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που εφαρμόζεται από την Κομισιόν και βάσει αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις ως προς την υλοποίηση όλων των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών οροσήμων αλλά και την εκταμίευση των πόρων».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.