Search
Close this search box.
Search

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία – Όλα όσα έγιναν από το πρωί – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Πριν 3 έτη

Με την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκε ο τριήμερος εορτασμός της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου. Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές όλων των ηλικιών συμμετείχαν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

 

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η αντιπροσωπεία των φοιτητών με τη σημαία της εξέγερσης έφτασε λίγο πριν τις 17.00 μπροστά στην πρεσβεία, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας, την σημαία κράτησαν και παιδιά.

Τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν την πορεία 

 

Ο Τσίπρας στην πορεία του Πολυτεχνείου ως επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωση που έκανε σήμερα, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος.

«Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού».

«Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε: «Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο».

Πολυτεχνείο: Προπηλακίστηκε ο Νίκος Μανιός

Ο αγωνιστής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, βρέθηκε σήμερα Τετάρτη (17/11) στο Πολυτεχνείο για να τιμήσει την 48η επέτειο της εξέγερσης, ωστόσο τραυματίστηκε στο χέρι κατά τη διάρκεια της έντασης που σημειώθηκε το πρωί.

Την είδηση του τραυματισμού του Νίκου Μανιού, ο οποίος συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και είναι γνωστός για την αντιφασιστική του δράση, έκανε γνωστή στο Twitter, ο Νίκος Παππάς, καλώντας, μεταξύ άλλων, «να απομονωθεί πολιτικά η αλητεία».

«Ο “μάγκας” & επίδοξος πορτιέρης του Πολυτεχνείου να ντρέπεται για αυτή την εικόνα. Ο αγωνιστής Νίκος Μανιός, χτυπημένος από όσους νομίζουν ότι αυτοδίκαια αποφασίζουν ποιος δικαιούται να τιμά το Πολυτεχνείο. Ντροπή. Να πάρουν θέση όλες οι οργανώσεις. Να απομονωθεί πολιτικά η αλητεία» έγραψε ο Νίκος Παππάς στην ανάρτησή του στο Twitter.

 

Πολυτεχνείο: Στην πορεία η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ

Φορώντας το χαρακτηριστικό κόκκινο καπέλο της η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ λίγο πριν φύγει από την Ελλάδα την οποία όπως τόνισε αποφάσισε να εγκαταλείψει, συμμετείχε στην πορεία για τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την εξέγερση της 17ης Νοέμβρη του 1973.

Με casual εμφάνιση η δημοσιογράφος, που διαπληκτίστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οncamera κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Τετάρτης (17/12) βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και έδωσε το παρών στην πορεία για το Πολυτεχνείο με το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή).

Η Ολλανδή δημοσιογράφος μαζί με το μπλοκ που κρατούσε πανό κατά του ρατσισμού και υπέρ των μεταναστών περπάτησε στους δρόμους της πρωτεύουσας ενώ συνεχώς μιλούσε σε πολίτες που την πλησίαζαν.

Πολυτεχνείο: Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες

  

Τι προηγήθηκε

Από την εκδήλωση τιμής και μνήμης δεν έλειψαν και μαθητές όλων των βαθμίδων, οι οποίοι εκτός από λουλούδια αφήνουν ζωγραφιές και μηνύματα για τους αγωνιστές της εξέγερσης.

«Ήρθα εδώ για να τιμήσω τις ζωές των φοιτητών, οι οποίες θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και την επανάκτηση της Δημοκρατίας», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 13χρονη μαθήτρια Άννα Αργείτη, η οποία βρέθηκε με τον πατέρα της και τον μικρότερο αδερφό της στην 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Ήρθα για να τιμήσω τη θυσία που έκαναν οι φοιτητές για να φύγει η Χούντα από την Ελλάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 11χρονος Βασίλης Αργείτης.

Η 12χρονη μαθήτρια Ισιδώρα Βεργοπούλου, η οποία τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη των αγωνιστών, συνοδευόμενη από τη μητέρα της, σημείωσε: «Ήρθα να καταθέσω λουλούδι και χαίρομαι που είναι πολύς κόσμος εδώ και πολλά παιδιά».

«Τα παιδιά μικρής ηλικίας ζητάνε από μόνα τους να έρθουν να δουν το Πολυτεχνείο. Για τον δικό μας το γιο είναι η πρώτη του φορά. Στο σχολείο τού εξήγησαν τη σπουδαιότητα αυτής της μέρας και ζήτησε να είναι και αυτός εδώ για να δει το Πολυτεχνείο. Στις μέρες που ζούμε, η ανάγκη να ερχόμαστε και να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε όσοι δεν τα ζήσαμε, είναι σημαντική», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κακαρνιάς, ο οποίος πήγε τον πεντάχρονο γιο του στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης των φοιτητών.

Πολυτεχνείο: Τα μηνύματα των πολιτικών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι σήμερα το πρωί στο Πολυτεχνείο για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν» τόνισε σε δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου.

«Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους», υπογράμμισε.

«Σαράντα οκτώ χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!», τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία ασφαλή Δημοκρατία. Που βαθαίνει τον χαρακτήρα της και απλώνει τα δικαιώματα του πολίτη. Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας μία οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων, σεβόμενη το περιβάλλον. Μια Παιδεία, που προσφέρει εργασία και πρόοδο. Και μία δυναμική κοινωνία, που δεν αφήνει κανέναν πίσω», συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

Και υπογραμμίζει: «Ας υποδεχτούμε, φέτος, τη μεγάλη επέτειο μακριά από καπηλείες και ακρότητες. Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Και με τις πράξεις μας ν’ απαντούν στο πρόταγμα της συγκυρίας, που είναι η δημόσια υγεία: Εμβολιαζόμενοι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, προφυλάσσοντας τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας. ‘Αλλωστε, πριν από όλα, ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη. Κυρίως, όμως, την ώριμη κατάθεση της προσωπικής στάσης στη συλλογική κοινωνική δράση. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα. Που, ήδη, αλλάζει και ακμάζει!».

Μήνυμα για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει σχετικά, «συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ξεσηκωμός των φοιτητών που στήριξε και αγκάλιασε ο λαός της Αθήνας στέλνει το μήνυμα ότι κανένα καθεστώς, όση βία και αν επιστρατεύσει, δεν είναι ανίκητο. Η 17η Νοεμβρίου υπενθυμίζει ότι ο δρόμος για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη χαράσσεται από τους μεγάλους αγώνες του λαού. Αγώνες κόντρα σε αυταρχικά καθεστώτα και τα κάθε λογής αντιδραστικά στηρίγματά τους».

Σήμερα, ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας – προσθέτει η Κουμουνδούρου – ορίζεται κυρίαρχα από το καθήκον να νικήσει η ζωή! «Να προστατεύσουμε την κοινωνία από τη φονική πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες που έχει αυτή προκαλέσει! Να θωρακίσουμε την κοινωνία από το τρομακτικό κύμα λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος! Να βγούμε όρθιοι κ νικητές!».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την δημόσια υγεία και συνολικότερα την ασφάλεια της κοινωνίας».

Και προσθέτει: «Δουλειά της είναι η προστασία των συμφερόντων των λίγων, των κλινικαρχών, του ΣΕΒ, των ιδιωτικών κολεγίων. Η βία και ο αυταρχισμός είναι το συμπλήρωμα μίας κυβερνητικής πολιτικής που είναι εχθρική προς τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει ξανά την ΕΥΠ σε μηχανισμό παρακολούθησης πολιτών, αναζητώντας ‘εσωτερικούς εχθρούς’. Είναι πλέον φανερό ότι το ‘τελευταίο μίλι’ του κ. Μητσοτάκη αποτελεί έναν ατελείωτο Γολγοθά. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει αυτή η αυταρχική, αναποτελεσματική και αντιδραστική κυβέρνηση!».

«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα! Η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μας εμπνέει ενάντια στην μοιρολατρία, ενάντια στην αποδοχή της παρακμής. Θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει έναν λαό που διεκδικεί το δικαίωμα του σε μία καλύτερη ζωή με δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία», αναφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλες και όλους να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοεμβρίου, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

«Κινητοποιήσεις», όπως τονίζει, «που αντικειμενικά ορίζονται και από τον σημερινό αγώνα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και στήριξης του ηρωικού αγώνα των υγειονομικών μας. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες τού σήμερα για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Στους αγώνες για την κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων. Στους αγώνες για μια ζωή με Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία!».

«Τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Τους τιμούμε, γιατί τόλμησαν να βγουν μπροστά και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, όταν η χούντα καταπατούσε τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια ενός λαού, ενώ κάποιοι σιωπούσαν», αναφέρει σε δήλωσή του για την επέτειο της εξέγερσης του 1973, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ακόμη πως «το παράδειγμα αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» και καταλήγει με το στίχο του ποιητή Ανδρέα Κάλβου: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Δεν επέτρεψαν την κατάθεση στεφάνου στη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή

Ένταση και μικροεπεισοδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 48ης επετείου της εξέγερσης κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Ομάδες φοιτητών, οι οποίοι είχαν φράξει την είσοδο, διαπληκτίστηκαν προσπαθώντας να εμποδίσουν βουλευτές και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτίσουν φόρο τιμής.

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε στο Πολυτεχνείο όταν ομάδα συγκεντρωμένων δεν επέτρεψε την είσοδο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής στον προαύλιο χώρο για να καταθέσει στεφάνι.

Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «ανιστόρητους και απαράδεκτους» τους πρωταγωνιστές της ομάδας που παρεμπόδισε την αντιπροσωπεία της Βουλής να καταθέσει στεφάνι, σημειώνοντας πως είναι «δυστυχώς νέοι άνθρωποι, αλλά ευτυχώς λίγοι».

Το Πολυτεχνείο, είπε ο πρόεδρος της Βουλής «είναι ένα σημαντικό επεισόδιο στην Ιστορία της χώρας και δεν αποτελεί έπαθλο καμίας δράκας, καμίας μεγαλύτερης ή μικρότερης ομάδας που διεκδικεί μαινόμενη από μια άλλη ομάδα. Αυτή την στιγμή, η εικόνα έξω από την κύρια πύλη του Πολυτεχνείου, αυτή που σώριασε κάτω το τανκ της τυραννίας, είναι αποκρουστική καθώς γίνεται ένα είδος face control και διαπληκτίζονται για το ποιος επιτρέπεται και ποιος όχι να εισέλθει σε έναν χώρο δημοσίου προσκυνήματος».

Αυτές οι συμπεριφορές, είπε ο κ. Τασούλας, δεν αμαυρώνουν την διαχρονικότητα ενός κορυφαίου γεγονότος, αλλά αμαυρώνουν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, τη ζωή και την αισιοδοξία μας για το ότι πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε όλα αυτά που μας καθηλώνουν και να δούμε τα ιστορικά γεγονότα κατάματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε πως «η κριτική σε ένα Κοινοβούλιο δεν είναι το να εμποδίσεις την αντιπροσωπεία του να καταθέσει στεφάνι» και «η κριτική σε μια εθνική αντιπροσωπεία δεν είναι να την προσβάλεις – γιατί δεν την προσβάλλεις-, τον εαυτό σου προσβάλλεις, αλλά το να φροντίσεις να γίνει αξιότερη να εκπροσωπηθεί από ακόμα αξιότερους και εάν μπορείς και εσύ νέε που αμφισβητείς αυτό το πολίτευμα, να συμβάλεις να το κάνεις καλύτερο και όχι δια της βίας να παριστάνεις ότι μπορείς να το εμποδίσεις».

Αναφερόμενος στους πρωταγωνιστές των επεισοδίων ανάφερε πως αυτή «η δράκα των 15-20 οργισμένων νέων, σήμερα δεν πρόσβαλαν την Δημοκρατία αλλά τον εαυτός τους» και με τον τρόπο τους «έθιξαν τον ελληνικό λαό στο πρόσωπο των αντιπροσώπων της Βουλής», εξηγώντας πως «η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που ο λαός αυτοκαθορίζεται» και «όσοι προσβάλλουν το εθνικό Κοινοβούλιο, αμφισβητούν τη λαϊκή αντιπροσωπεία, το δικαίωμα, την ικανότητα και τη νοημοσύνη ενός λαού εν δημοκρατία να αυτοκαθορίζεται».

Το Πολυτεχνείο είπε ο πρόεδρος της Βουλής «θα μας καθορίζει και θα μας καθοδηγεί σε διαρκή βελτίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε πως «η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα τον αγώνα του ελληνικού λαού και ειδικότερα των σπουδαστών μας. Ο αγώνας κατά της Δικτατορίας ήταν υπερκομματικός. Δεν είχε πολιτικό χρώμα. Η ιδεολογία του ήταν μία, αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα».

«Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, καμία πολιτική παράταξη δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων» είπε ο κ. Αθανασίου.

«Συνεπώς όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, το Πολυτεχνείο και το ελεύθερο φρόνημα προσβάλλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα εδώ […], ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες τους και τα θήλαζαν. Η μέρα σήμερα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε και να τους κατανοήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, είπε: «Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού και τη θέλησή του για ελευθερία, για αυτοδιάθεση, για τη Δημοκρατία».

Όπως σημείωσε: «Αυτή η δύναμη είναι ζωντανή πάντα και θα συνεχίσει να είναι ο φύλακας της αυτοδιάθεσης της χώρας μας. Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον δρόμο, τον έδειξαν τότε και πάντα πρέπει να τα ακούμε. Όμως, πάντοτε πρέπει μόνοι μας συνολικά να αποφασίζουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει θέσει ο ελληνικός λαός. Αυτόν τιμούμε, αυτόν υπηρετούμε».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.