Search
Close this search box.
Search

Πώς αξιολογούν οι Έλληνες τη χρονιά που έρχεται

Πριν 3 ημέρες

«Επιβίωση» είναι η λέξη που περιγράφει τα συναισθήματα των Ελλήνων για το 2024 που φεύγει, αλλά και τις σκέψεις για το 2025 που έρχεται, σύμφωνα με τη φετινή εορταστική πανελλαδική έρευνα της Prorata για τις λέξεις που σημάδεψαν τη χρονιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήχθη ποσοτικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.634 ατόμων αλλά και ποιοτικά σε 4 ομάδες εστίασης (focus groups), οι λέξεις που επιλέχθηκαν ως αυτές που περιγράφουν καλύτερα τα βιώματα της κοινωνίας για το 2024 ήταν -εκτός από την «επιβίωση»- η «φθορά» και ο «επαναπροσδιορισμός», αλλά και η «ματαίωση», η «απώλεια» και η «ανθεκτικότητα».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Ο στόχος της «επιβίωσης», όμως, παραμένει κυρίαρχος και για το 2025, ειδικά για τις ηλικίες άνω των 55 ετών, ενώ η λέξη που ακολουθεί είναι ο «επαναπροσδιορισμός». Πιο ορεξάτοι και με στόχους είναι οι νέοι μεταξύ 17 και 34 ετών που δίνουν προτεραιότητα στην «εξέλιξη» με 40% έναντι 20% για τις ηλικίες 35-54 ετών και 18% για τους 55 και άνω. Λιγότεροι από δύο στους δέκα φαίνονται αποφασισμένοι να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να αλλάξουν τις κακές συνήθειες το 2025, με μόλις 15%-16% να αναφέρεται στις λέξεις «αυτοβελτίωση», «αυτοφροντίδα» και «ανάκαμψη».

Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις για τη χρονιά που φεύγει, επικράτησε στο μυαλό του λαού η συζήτηση γύρω από τη «woke» και την «anti-woke» ατζέντα, ενώ οι έννοιες της «οπισθοδρόμησης» και του «λαϊκισμού» άφησαν αποτύπωμα στην πολιτική σκέψη της κοινωνίας. Στον τομέα της τεχνολογίας ξεχώρισε η λέξη «ψηφιοποίηση», ενώ την ανησυχία του κόσμου για την αλματώδη τεχνολογική πρόοδο εξέφρασαν λέξεις όπως «αποξένωση», «chatbot», «παρακολούθηση» και «deepfake».

ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ GEN-Z

Ενδιαφέροντα ήταν τα όσα αποκαλύφθηκαν αναφορικά με το λεξιλόγιο της Gen-Z – κι όχι μόνο. Η έρευνα έδειξε ότι ξεχωρίζει η λέξη «ντελούλου», η οποία προσλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως η ευρηματικότερη όλων. Προέρχεται από τη λέξη «delusional» και περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία κάποιο άτομο έχει μια ροπή προς τις ψευδαισθήσεις.

Επίσης, αν και η ελληνική κοινωνία μοιάζει εξοικειωμένη με slang λέξεις (η γλώσσα των εφήβων) όπως «κάγκουρας» και «YOLO», δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό όπως «τσότσο», «μπροκολόκο», «σλέι» (slay) και «λούζω», οι οποίες χρησιμοποιούνται μεταξύ των εφήβων τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι 80% των ερωτηθέντων ήξεραν τι σημαίνει «κάγκουρας», 72% γνώριζαν τη λέξη «YOLO» και 55% τη λέξη «κριντζ». Ποσοστό 54% ήξερε τι σημαίνουν οι λέξεις «μπούμερ», «φλεξάρω» και «φασαίος». Ακολούθως 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήξερε τη σημασία του «μπιφ», 48% γνώριζε τι σημαίνει «ντελούλου» και 33% τι θα πει «τσότσο».

Άγνωστες έννοιες για τους πολλούς ήταν η λέξη «μπροκολόκο» (σ.σ.: από το μπρο-brother, δηλαδή αδελφός στα αγγλικά, και το λόκο-loco, τρελός στα ισπανικά), καθώς μόνο το 25% των ερωτηθέντων γνώριζε τι σημαίνει, τη λέξη «σλέι» (σ.σ.: «σφάζει», δηλαδή κάτι εντυπωσιακό σε ελεύθερη μετάφραση) ήξερε το 22% και 16% καταλαβαίνει τι εννοούμε όταν λέμε «έλουσα» (σ.σ.: έκανα γαργάρα).

Τέλος, ως προς το ποιες λέξεις είναι πιο ευρηματικές, 28% απάντησε το «ντελούλου», 17% το «YOLO», 14% τη λέξη «φασαίος», 13% τη λέξη «κάγκουρας», 11% απάντησε «κριντζ» και «φλεξάρω», μόλις 10% τη λέξη «μπροκολόκο», 8% το «μπιφ», 6% το «τσότσο», 4% τη λέξη «έλουσα», 3% τη λέξη «σλέι», ενώ 27% απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Ανεξαρτήτως πάντως των στόχων που θέτουμε για τον καινούργιο χρόνο, σύμφωνα με στατιστικές, οι πρωτοχρονιάτικες υποσχέσεις δεν διαρκούν περισσότερο από δύο με τρεις μήνες το πολύ, με ένα ελάχιστο ποσοστό να τις τηρεί όλη τη χρονιά. Με βάση έρευνες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία, οι πιο συνηθισμένες πρωτοχρονιάτικες υποσχέσεις είναι «να περνάω περισσότερο χρόνο με τους δικούς μου και τους φίλους», «να τρώω πιο υγιεινά», «να χάσω βάρος», «να γυμνάζομαι», «να κόψω το κάπνισμα», «να βάλω στην άκρη χρήματα».

Αποχαιρετώντας το 2024, μεγάλες εφημερίδες, όπως ο «Guardian» και οι «Νew York Times», παρουσίασαν κάποιες από τις υποσχέσεις αναγνωστών τους που τηρήθηκαν μέσα στο 2024. Όπως τονίστηκε, για να μπορέσει να τηρήσει κάποιος μια απόφαση πρέπει να είναι κάτι που θέλει και απολαμβάνει και όχι αποτέλεσμα πειθαναγκασμού. Σύμφωνα με τις απαντήσεις αναγνωστών του «Guardian», οι πιο πετυχημένες πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις είναι τελικά αυτές που βάζουν ρεαλιστικούς στόχους.

Ποια λέξη περιγράφει καλύτερα…

(Πανελλαδική έρευνα της Prorata*)

1. Τις πολιτικές εξελίξεις του 2024

Αναξιοπιστία   50%

2. Τις τεχνολογικές εξελίξεις του 2024

Ψηφιοποίηση 50%

3. Σκέψεις και συναισθήματά σας για το 2024

Επιβίωση        42%

4. Σκέψεις και συναισθήματά σας για το 2025

Επιβίωση        30%

* Με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων.

 

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.