Search
Close this search box.
Search

Πώς δύο στοιχηματικές εταιρείες πιάστηκαν στη φάκα της εφορίας για προκλητική φοροδιαφυγή 10 εκατ. ευρώ

Πριν 2 μήνες

Θύματα της… υπεροψίας τους έπεσαν οι δύο στοιχηματικές εταιρείες που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή “μαμούθ” της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, μόνο με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα.

Και αυτό διότι επιχείρησαν να υπεξαιρέσουν παρακρατούμενους φόρους. Δηλαδή, φόρους τους οποίους οι εταιρείες εισπράττουν από τους πελάτες τους (εν προκειμένω τους παίκτες) προκειμένου να τους αποδώσουν στην εφορία. Το “αντικείμενο” είναι πολύ μεγάλο στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς εκτός από τα δικαιώματα που πρέπει να αποδίδουν, οι εταιρείες παρακρατούν και τον φόρο που επιβάλλεται στα κέρδη των παικτών.

Γιατί θεωρείται υπεροψία ή… άγνοια κινδύνου η προσπάθεια να καρπωθεί κάποιος παρακρατούμενους φόρους; Πολύ απλά επειδή υπάρχει ηλεκτρονικό στίγμα και για το τελευταίο ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ο εντοπισμός της παράβασης δεν απαιτεί καν πολύ ψάξιμο από τις ελεγκτικές αρχές. Πλέον, οι δύο εταιρείες υφίστανται εξονυχιστικό έλεγχο και για άλλες οικονομικές χρήσεις πέραν αυτών για τις οποίες έχουν προκύψει οι ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό που αναμένεται -ότι δηλαδή η πρακτική εφαρμοζόταν γενικώς και όχι ειδικά για συγκεκριμένες χρονιές- τότε το μέγεθος της φορολογικής απάτης θα ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό των 10 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες.

Προκλητική φοροδιαφυγή 10 εκατ. ευρώ – Πώς οι δύο στοιχηματικές εταιρείες πιάστηκαν στη φάκα της εφορίας
Ο στοχευμένος έλεγχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, η οποία, επί τέσσερις χρονιές – 2019, 2020, 2021 και 2022 – είχε δηλώσει ανακριβώς τους παρακρατούμενους φόρους. Για και προέκυψε ότι δεν αποδόθηκαν, φόροι 10,4 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιοι ελεγκτές εντόπισαν ακόμα μία στοιχηματική, με ίδια διεύθυνση έδρας με την πρώτη, η οποία, το 2021, υπέβαλε ανακριβή δήλωση παρακρατούμενου φόρου, με αποτέλεσμα να μην αποδώσει φόρο 120.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, οι εταιρείες κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν τους παρακρατούμενους φόρους ως “κουμπαρά”. Είναι τόσα πολλά τα κεφάλαια που διαχειρίζονται οι στοιχηματικές εταιρείες για λογαριασμό του κράτους, που στην πραγματικότητα μπορούν να αποκομίζουν κέρδη και από την “διαχείριση” αυτών των χρημάτων.

Πώς όμως διαμορφώνεται η τελική φορολογία των παρόχων; Οι αδειοδοδοτημένες εταιρείες στο διαδίκτυο από τα 100 ευρώ που εισπράττουν τα 97 ευρώ τα επιστρέφουν ως κέρδη στους νικητές. Τα 3 ευρώ που απομένουν είναι το ακαθάριστο κέρδος τους (GGR). Πάνω στα 3 ευρώ το κράτος παίρνει το 35% ως δικαιώματα του Δημοσίου. Δηλαδή παίρνει τα 1,05 ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΕΕΠ ο φόρος στα κέρδη των νικητών που καλύπτεται από τις εταιρείες είναι περίπου τα 0,9 ευρώ από το GGR. Δηλαδή από τα 3 ευρώ του κέρδους τους, οι εταιρείες πληρώνουν 1,05 ευρώ σε δικαιώματα του Δημοσίου και 0,9 ευρώ για φόρους των νικητών. Αθροιστικά πληρώνουν 1,95 ευρώ ή το 65% των κερδών τους.

Η ΕΕΕΠ έκανε την “άσκηση” πάνω σε πραγματικά νούμερα του πρώτου εξαμήνου του 2023 και αναφέρει τα εξής: Τα κέρδη GGR των παρόχων από τα on line παιχνιδιών που παίζονται με συνεδρίες (online poker, slots και live casino) ανήλθαν στα 218,3 εκατ. ευρώ. Για δικαιώματα Δημοσίου (35%) οι εταιρείες πλήρωσαν 76,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι φόροι των κερδών των νικητών ανήλθαν στα 72,9 εκατ.ευρώ (33,4%) που τα πλήρωσαν στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους οι εταιρείες (σ.σ. υπάρχουν και κάποιοι πάροχοι που δεν καλύπτουν τους φόρους των νικητών). Δηλαδή αθροιστικά έδωσαν για δικαιώματα και φόρους περίπου το 68,4% των κερδών τους.

Ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το θέμα του μεγάλου όγκου χρημάτων που διαχειρίζονται οι στοιχηματικές εταιρείες αλλά και προκειμένου να μετριαστεί και το πρόβλημα του παράνομου στοιχηματισμού, είχε εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών και το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος είσπραξης του φόρου που επιβάλλεται στους παίκτες με τη θέσπιση ενός συστήματος άμεσης καταβολής του φόρου χωρίς να μεσολαβεί η στοιχηματική εταιρεία.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.