Search
Close this search box.
Search

Πώς φαίνονται οι αμμοθίνες στον Άρη – Τι κατέγραψε η πανίσχυρη κάμερα HiRISΕ

Πριν 1 έτος

Στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, του 4ου κατά σειρά πλανήτη του ηλιακού συστήματος, είναι επίσης άνοιξη. Τα πουλάκια εκεί, φυσικά δεν τραγουδούν και δεν ανθίζει ο Γάλανθος ο χιονώδης, όμως το χιόνι και ο πάγος ήδη λιώνουν.

Στην πραγματικότητα ο πάγος εκεί δεν είναι απλός: δεν αποτελείται από νερό, αλλά από διοξείδιο του άνθρακα. Σε θερμοκρασία κάτω από -78 βαθμούς Κελσίου το διοξείδιο του άνθρακα μεταμορφώνεται σε στερεό ξηρό πάγο, και όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, τότε σε κανονικές συνθήκες πίεσης ο ξηρός πάγος μετατρέπεται κατευθείαν σε αέριο, λόγω εξάχνωσης. Γι’ αυτό τα ανθρακικά ρέματα στον Άρη δεν «τρέχουν» και ο χειμώνας απλά «εξατμίζεται» μπροστά στα μάτια.
Έτσι, η κάμερα HiRISE ((High Resolution Imaging Science Experiment), η ισχυρότερη κάμερα που έχει σταλεί ποτέ σε άλλον πλανήτη και ειδικότερα στον διαστημικό σταθμό MRO, πρόσφατα έχει απαθανατίσει ακριβώς τη στιγμή αυτή.

Στη φωτογραφία φαίνονται οι θίνες (αμμοθίνες) στον κρατήρα Κάιζερ, εν μέρει σκεπασμένες με χιόνι, αλλά και εκεί όπου έλιωσε το χιόνι- στις πλαγιές που τις βλέπει ο ήλιος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.