Το Μηχανογραφικό είναι το πιο καθοριστικό στάδιο των Πανελληνίων πριν την ανακοίνωση των Βάσεων 2025. Δεν έχει σωστές ή λάθος απαντήσεις. Έχει σωστές επιλογές για τον καθένα ξεχωριστά — ανάλογα με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες κάθε υποψηφίου. Αυτό το διάστημα οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας και οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με επαγγελματικό προσανατολισμό εστιάζουν στη σημασία της ενημέρωσης και της προσωπικής κατεύθυνσης στις επιλογές του μηχανογραφικού.
Πριν οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό οι υποψήφιοι καλούνται να διαβάσουν προσεκτικά τους οδηγούς σπουδών των σχολών που τους ενδιαφέρουν, να ενημερωθούν για τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρει κάθε τμήμα, να διερευνήσουν τις μελλοντικές επαγγελματικές προοπτικές. Όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς μόνο όταν ένας υποψήφιος σταθμίσει σωστά αυτά τα δεδομένα, μπορεί να οδηγηθεί σε ουσιαστικές και επωφελείς επιλογές που θα καθορίσουν την πορεία του τα επόμενα χρόνια.
Η λύση; Λίγες και σωστές επιλογές, από όλες τις βαθμολογικές ζώνες
Ο ίδιος προτείνει να επιλέγονται λιγότερα τμήματα, αλλά από ευρύ φάσμα βάσεων (υψηλές, μεσαίες, χαμηλές) ώστε να υπάρχει σιγουριά για εισαγωγή, χωρίς να χάνεται η ουσία της επιλογής. Επίσης ξεκαθαρίζει μια κοινή παρανόηση: «Δεν περνάει κάποιος επειδή έβαλε μια σχολή πιο ψηλά από εσένα. Περνάει αυτός που έχει τα περισσότερα μόρια. Η σειρά δεν επηρεάζει τις πιθανότητες εισαγωγής – μόνο την προτεραιότητά σου.» Το «κλειδί» είναι η έρευνα και η σύνδεση του ενδιαφέροντος με τη μελλοντική προοπτική, ανεξάρτητα από τον τίτλο της σχολής ή τη θέση της στον πίνακα των βάσεων.
«Το μηχανογραφικό δεν είναι μόνο το τι έχεις γράψει. Είναι θέμα στρατηγικής. Μπορεί να γράψεις καλά και να χάσεις μια καλή επιλογή, απλώς επειδή δεν την είδες ή δεν τη γνώριζες», υπογραμμίζει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Κωνσταντίνος Κότιος. Κάθε υποψήφιος είναι μοναδικός, με διαφορετικά ενδιαφέροντα, ικανότητες και στόχους. Η επιτυχία σε ένα επάγγελμα δεν εξαρτάται μόνο από τις γενικές τάσεις της αγοράς εργασίας, αλλά κυρίως από το πόσο καλά ταιριάζει η επιλογή του με το προσωπικό του ταλέντο και πάθος. Γι’ αυτό, η επιλογή σχολής πρέπει να γίνεται με επίκεντρο τον ίδιο τον υποψήφιο και όχι αποκλειστικά με βάση τη «μόδα» ή τις προβλέψεις για το μέλλον. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να χτίσει μια ουσιαστική και βιώσιμη καριέρα.
Συμπλήρωση Μηχανογραφικού: Με ποια σειρά πρέπει να δηλώσω τις σχολές;
Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για το Μηχανογραφιλκό, σύμφωνα με τους συμβούλους σταδιοδρομίας Γιώργο Αγγουρά και Ανδρέα Χουλάκη της EMPLOY EDU, είναι η ομαδοποίηση των σχολών με βάση κοινά χαρακτηριστικά και στη συνέχεια η εσωτερική τους ιεράρχηση. Πχ Όλες οι Φιλολογίες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα κ.λπ.) Όλες οι Ψυχολογίες, Όλες οι Σχολές Πληροφορικής, Όλα τα Οικονομικά Τμήματα. Όλες οι Παιδαγωγικές. Αυτό βοηθά τον μαθητή να δει συγκεντρωτικά τις εναλλακτικές που έχει μέσα σε έναν τομέα που τον ενδιαφέρει. Δευτερευόντως ο μαθητής προχωρά σε εσωτερική ιεράρχηση ανά ομάδα με βάση συγκεκριμένα προσωπικά και πρακτικά κριτήρια όπως πόλη φοίτησης και δυνατότητα μετεγγραφής ώστε να ξέρει ακριβώς ο υποψήφιος γιατί κάθε σχολή βρίσκεται στη θέση που της έχει δώσει.
Μηχανογραφικό 2025: Να επιλέξω σχολή με βάση τα μεταπτυχιακά;
Πολλοί υποψήφιοι αναρωτιούνται αν θα πρέπει να επιλέξουν την σχολή τους με κριτήριο τα μεταπτυχιακά που μπορούν να ακολουθήσουν στο μέλλον. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καθαρά αρνητική. Τα μεταπτυχιακά πρέπει να θεωρούνται ένα επικουρικό κριτήριο και σίγουρα δεν πρέπει να καθορίζουν την επιλογή του τμήματος φοίτησης. Ας δούμε όμως τους βασικούς λόγους:
Η δυναμική των μεταπτυχιακών προγραμμάτων: Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν νέα μεταπτυχιακά προγράμματα ή, αντίθετα, να καταργηθούν κάποια από τα ήδη υπάρχοντα. Το τοπίο αυτό είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο και δύσκολα προβλέψιμο εκ των προτέρων.
Καλύτερη επιλογή με βάση την εμπειρία: Ο απόφοιτος διαθέτει πιο αξιόπιστα κριτήρια για να επιλέξει μεταπτυχιακό, βασισμένα στις γνώσεις, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας που έχει γνωρίσει κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις για μεταπτυχιακά είναι πιο εμπεριστατωμένες και κατάλληλες όταν ληφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ευελιξία στην επιλογή μεταπτυχιακών: Μετά την αποφοίτηση, οι νέοι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταπτυχιακά σε διαφορετικά τμήματα, πόλεις ή και χώρες, χωρίς περιορισμούς. Αυτή η ελευθερία δεν είναι ρεαλιστικό να αποτελεί κριτήριο στην πρώτη μεγάλη επιλογή που είναι το μηχανογραφικό.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά θέμα πληροφόρησης και ωριμότητας. Υπάρχουν αρκετές σχολές με προοπτικές, στις οποίες οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν, και να δημιουργήσουν τις βάσεις για μια επιτυχημένη καριέρα, αρκεί να τις αναζητήσουν.