Από τη στιγμή που ξέσπασε η θύελλα του #metοο με συγκεκριμένα ονόματα και καταγγελίες, πολλοί έσπευσαν να εμπλέξουν με διάφορους τρόπους τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού: κάποιοι υποστήριζαν, ωστόσο, ότι πρόκειται για φήμες και άλλοι επέμεναν πως είναι γνωστές συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν σε πολλά διάσημα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και αυτό του Δημήτρη Λιγνάδη.
Οι καταγγελίες ανθρώπων του θεάτρου
Η κατάσταση φαινόταν να γίνεται ακόμα πιο ασφυχτική γύρω από το πρόσωπό του ύστερα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από σημαίνοντα πρόσωπα του θεάτρου όπως αυτές του σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζά ο οποίος έδωσε τη λαβή στους δημοσιογράφους και σε δημόσια πρόσωπα να δείξουν προς τον διευθυντή του Εθνικού.
Ακολούθησε η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η οποία ανακοίνωνε τη φημολογούμενη επικείμενη παραίτηση ύστερα από καταγγελίες που είχαν φτάσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο ΣΕΗ, στα χέρια του Μπιμπίλα.
Ωστόσο στη Μπουμπουλίνας δεν είχε κατατεθεί ούτε αναφερθεί καμία επώνυμη ή ενυπόγραφη καταγγελία, κάτι που έκανε την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να προβεί σε μια λακωνική ανακοίνωση η οποία διέψευδε μεν το γεγονός αλλά ουσιαστικά καλούσε να κατατεθούν συγκεκριμένα ονόματα και να μην μένουν οι καταγγελίες ανώνυμες βοηθώντας την αναπαραγωγή φημών.
Παράλληλα άρχισε να ασκείται πίεση προς τον διευθυντή του Εθνικού για να παραιτηθεί αλλά ελλείψει συγκεκριμένων επώνυμων καταγγελιών η κατάσταση παρέμενε στάσιμη και ο ίδιος συνέχιζε κανονικά τις πρόβες του. Έσπευσε μάλιστα να απαντήσει σε άλλες καταγγελίες για τον διορισμό του αδελφού του στο Εθνικό Θέατρο υποστηρίζοντας ότι αυτή η επιλογή ήταν απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη.
Ωστόσο οι φήμες πολλαπλασιάζονταν και πολλοί έλεγαν ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες στα χέρια του ΣΕΗ που πρόκειται να φτάσουν, μάλιστα, στον εισαγγελέα-αλλά τίποτα τέτοιο δεν είχε συμβεί.
Η καταγγελία για κακοποίηση
Σήμερα το πρωί δόθηκε, ωστόσο, υπό το φως της δημοσιότητας μια ανατριχιαστική πλην όμως άκρως λεπτομερής συνέντευξη ενός ηθοποιού στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου και στην ιστοσελίδα 20/20 με συγκεκριμένα στοιχεία που έδειχναν πως τα ανήκουστα περιστατικά που περιέγραφε αφορούσαν στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού.
Πρόκειται για τον Νικο Σ ο οποίος εξηγούσε αναλυτικά και με λεπτομέρειες πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν πανίσχυρο άνθρωπο του Εθνικού αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον Λιγνάδη.
Κατόπιν τούτου, προφανώς, το Υπουργείο Πολιτισμού που πιεζόταν από τον θόρυβο που είχε προκληθεί γύρω από το όνομα Λιγνάδη δεν μπορούσε παρά να ζητήσει την παραίτησή του όπως ήταν το ηθικό και δέον.
Ακολούθησε η επιστολή παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή ο οποίος υποστήριζε πως παραιτείται παρότι δεν υπάρχει καμία επώνυμη καταγγελία εις βάρος του διατηρώντας το νόμιμο δικαίωμα του.
Η επιστολή Λιγνάδη
Για την ακρίβεια η επιστολή αναφέρει τα εξής: «Παρά την ύψιστη τιμή που αποτελεί για μένα να υπηρετώ το πρώτο θέατρο της χώρας μας, η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο μου υπαγορεύει να υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου. Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.
Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω απ’ όλα, και να προστατεύσω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα. Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στη κουίντα του Εθνικού Θεάτρου. Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μού επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία”.
Πιθανοί αντικαταστάτες
Η παραίτηση έγινε αμέσως δεκτή από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η οποία, για την ώρα, αναζητεί τον αντικαταστάτη ή την αντικαταστάτρια. Οι πληροφορίες ως επικρατέστερα θέλουν τα ονόματα της Μαριάννας Κάλμπαρη, του Δημήτρη Τάρλοου και της Κατερίνας Ευαγγελάτου.