Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εξέδωσαν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού μετά την καταδίκη του για την εγκληματική δράση της Χρυςής Αυγής.
Ηδη ο ευρωβουλευτής συνελήφθη και επίκειται η έκδοση του στην Ελλάδα προκειμένου να εκτίσει την ποινή που έχει επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τις βελγικές αστυνομικές αρχές και την Europol, ο Λαγός βρισκόταν σε στενό αστυνομικό κλοιό καθώς αναμενόταν η απόφαση για την άρση της ασυλίας του. Ο Λαγός συνελήφθη στο σπίτι του στις Βρυξέλλες: Οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούσαν, φυσικά, να προβούν στη σύλληψή του πριν την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος, που ακολούθησε την άρση της ασυλίας του.
Περίπου στη μία και μισή ώρα, ο Λαγός επιβεβαίωσε ο ίδιος τη σύλληψή του, με ανάρτησή του στο twitter. Με το γνωστό του ύφος, αναφέρει ότι βρισκόταν σε βέλγικο περιπολικό και ότι τον πάνε στη φυλακή:
Είμαι σε Βελγικό περιπολικό.Οι κλεφτες,άθεοί και ανθέλληνες με πάνε φυλακή.Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα.Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ.ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ #AstraZeneca #Εμβολιο
— Ioannis Lagos (@IoannisLagos3) April 27, 2021
Η έκδοση του θα εξαρτηθεί από το αν ο ίδιος θα προβάλλει αντιρρήσεις στο ένταλμα σύλληψής του σύμφωνα με την βελγική νομοθεσία, καθώς συνελήφθη στις Βρυξέλλες.
Το ένταλμα εκδόθηκε με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ήδη εστάλη αρμοδίως.
Παράλληλα οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν και “ερυθρά αγγελία”, όπως ονομάζεται, προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο Ιωάννης Λαγός αν βρισκόταν σε χώρα εκτός της Ένωσης, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα.
Πάντως, το πότε θα εκτελεστεί το ένταλμα και πού ακριβώς βρίσκεται ο Ιωάννης Λαγός δεν έχουν γίνει γνωστά στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες κινήθηκαν άμεσα μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με προσωπική εποπτεία του Εισαγγελέως Βασίλη Πλιώτα πέτυχε την άρση της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού, αν και δεν είχε καθαρογραφεί ακόμα η καταδικαστική σε βάρος του απόφαση.
Ο Ιωάννης Λαγός έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών και οκτώ μήνες φυλάκιση για τη δράση του στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυςής Αυγής. Η ποινή του ορίστηκε να είναι χωρίς αναστολή, δηλαδή να εκτιθεί έως ότου γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.