-->
09.12.2023

Πόση είναι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο παρά 5 των εκλογών μέσα από μετρήσεις 9 εταιρειών

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων δίνει με μια σχετική ακρίβεια τη διαφορά των δυο μεγάλων κομμάτων τις παραμονές -κυριολεκτικά στο παρά 5- των εκλογών. Και η διαφορά αυτή είναι στις 6,16 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως εύλογα αναρωτιέται ο Ζαχαρίας Ζούπης, επικεφαλής της Opinion Poll, που κάνει την ανάλυση στο TheToc «θα επιβεβαιωθεί αυτό το νούμερο στις κάλπες, γεγονός που θα συνιστά μια μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία και μια σαφή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ;».

Σημειώνει πως «αυτό δεν μπορεί να είναι βέβαιο αφού μπορεί να υπάρξουν ανατροπές, αλλά η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων αποτυπώνει με σχετική ακρίβεια τη δυναμική των κομμάτων και τα μεγέθη τους, αφού ο μέσος όρος όλων των δημοσκοπήσεων που υπολογίζει, επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων. Δηλαδή, επειδή εκ των πραγμάτων όλες οι έρευνες έχουν δειγματοληπτικά λάθη, ο μέσος όρος που υπολογίζεται, επιτρέπει την εξισορρόπηση των σφαλμάτων».

Άλλο κόμμα ψηφίζει το 6,72% του εκλογικού σώματος, λευκό ή άκυρο το 2,02%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 9,68%, υψηλό ποσοστό που μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί τελικά.

Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ψήφος των αναποφάσιστων, θα κατανεμηθεί λίγο ή πολύ αναλογικά και δεν θα επηρεάσει σημαντικά την δύναμη του ενός ή του άλλου κόμματος.

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων βασίστηκε στα ευρήματα που προκύπτουν από τις έρευνες των εταιρειών Alco, Pulse, Kapa Research, Metron Analysis, GPO, Marc, Opinion Poll, MRB και Rass. Επελέγησαν δηλαδή μόνο οι εταιρείες που μετέχουν στον ΣΕΔΕΑ, ενώ ορισμένες εταιρείες επειδή έκαναν περισσότερες της μίας έρευνες, επελέγη τελικά η πιο πρόσφατη.

 Διαβάστε επίσης