Search
Close this search box.
Search

ΠΟΥ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι χειρότερη, απ’ ό,τι νομίζαμε

Πριν 3 έτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι χειρότερη απ’ ό,τι πιστευόταν, καθώς έχουν πλέον ξεπεραστεί τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια συγκέντρωσης ορισμένων τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο του αζώτου.

Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο πρόωρα, εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Πάνω απ’ όλα, πλήττονται οι χώρες με χαμηλό ή μεσαίο μέσο όρο εισοδήματος, καθώς βασίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα για την οικονομική τους ανάπτυξη.

Πλέον, ο ΠΟΥ κατατάσσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ίδια θέση με το κάπνισμα και την κακή διατροφή, όσον αφορά την κλίμακα επικινδυνότητας των παραγόντων που απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Ο Οργανισμός κάλεσε εκτάκτως τα 194 κράτη- μέλη του να περιορίσουν τις εκπομπές βλαβερών αερίων και να αναλάβουν σοβαρή δράση κατά την κλιματικής αλλαγής, ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα «COP26», που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο.

Όπως επισημαίνει ο περιβαλλοντικός αναλυτής του BBC, Ρότζερ Χάραμπιν, οι νέες αυτές οδηγίες του ΠΟΥ προς τα κράτη- μέλη του αποτελούν μια αληθινή πρόκληση για τις κυβερνήσεις. Χρόνο με το χρόνο, τα συνιστώμενα όρια συγκέντρωσης συγκεκριμένων ουσιών στην ατμόσφαιρα μικραίνουν, ενώ η παρουσία τους στον αέρα- ιδίως των πόλεων- αυξάνεται. Για τους ανθρώπους με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, είναι προφανές από καιρό ότι τα τοξικά σωματίδια και αέρια μπορούν να είναι επιβλαβή σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις, απ’ ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν.

Τα σωματίδια, που αποτελούν και τη χειρότερη μορφή ρύπανσης της ατμόσφαιρας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να περιοριστούν. Τα αντικείμενα αυτά εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις εξατμίσεις των οχημάτων ή και τα συστήματα θέρμανσης, ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, δημιουργούνται κατευθείαν στον αέρα μέσω της αλληλεπίδρασης διάφορων χημικών ουσιών.

Τα καθαριστικά υγρά, οι μπογιές και οι διαλύτες αποτελούν επίσης πηγές επιβλαβών σωματιδίων. Σωματίδια προκύπτουν ακόμη και μέσω της επαφής των ελαστικών με το οδόστρωμα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αποτελούν την απόλυτα ιδανική λύση. Ακόμη και τα απόβλητα από τις φάρμες της εξοχής μπορούν να συντελέσουν στην ρύπανση της ατμόσφαιρας, τόσο της εξοχής, όσο και των αστικών κέντρων.

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ρίχνουν στο μισό την συνιστώμενη περιεκτικότητα του αέρα σε σωματίδια τύπου PM2.5. Τα PM2.5 προκύπτουν κυρίως από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, την οικιακή θέρμανση και τις μηχανές των οχημάτων.

«Περίπου το 80% των θανάτων που οφείλονται στα PM 2.5 θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν τα τρέχοντα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας μειώνονταν στον βαθμό που προτείνεται από τις νέες οδηγίες», είπε ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ περιόρισε, επίσης, τα προτεινόμενα επίπεδα συγκέντρωσης άλλων σωματιδίων, των PM10, κατά 25%.

Άλλοι ρυπαντές της ατμόσφαιρας, που αναφέρονταν στις οδηγίες του ΠΟΥ, ήταν το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, το διοξείδιο του θείου και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στα παιδιά, η ρύπανση μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη των πνευμόνων και να προκαλέσει έντονο άσθμα.

«Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο περιορισμός των εκπομπών μπορεί, με την σειρά του, να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα», καταλήγει ο ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ: BBC

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.