-->
27.02.2024

Πούτιν: Η επίθεση με drones στην Μόσχα είχε «πολιτικούς στόχους»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Μόσχας είχαν «πολιτικούς στόχους» και ότι η αντιαεροπορική άμυνα της πρωτεύουσας θα ενισχυθεί.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τρομοκρατική πράξη.

Αφού ισχυρίσθηκε ότι η Ρωσία πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, είπε ότι δεν είναι η Ρωσία που άρχισε τον πόλεμο στον Ντονμπάς το 2014, αλλά το καθεστώς του Κιέβου.

Στις δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ο Πούτιν είπε ότι σε αντίθεση με τον ουκρανικό στρατό, ο ρωσικός στρατός καταφέρει μόνο υψηλής ακρίβειας πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές και μια από αυτές ήταν το «επιτελείο της στρατιωτικής κατασκοπείας της Ουκρανίας, το οποίο επλήγη πριν από δύο ή τρεις ημέρες».

«Σε απάντηση, το καθεστώς του Κιέβου επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο, τον δρόμο του εκφοβισμού της Ρωσίας του εκφοβισμού των Ρώσων πολιτών και πλήγματα σε πολυκατοικίες. Αυτό φυσικά είναι ένα σαφές γνώρισμα τρομοκρατικής δραστηριότητας», είπε.

Με «αυστηρά μέτρα» απειλεί η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται να λάβει τα πιο «αυστηρά μέτρα» ως απάντηση για τις επιθέσεις που δέχθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη η Μόσχα.

«Οι διαβεβαιώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν θα πραγματοποιήσει επιδρομές σε βάθος εντός του ρωσικού εδάφους αποδεικνύονται πλήρως υποκριτικές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

«Η Ρωσία επιφυλάσσεται να λάβει τα σκληρότερα δυνατά μέτρα σε απάντηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιεί το καθεστώς του Κιέβου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λευκός Οίκος: Δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με αναφορές για πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ουάσινγκτον δεν υποστηρίζει επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και επικεντρώνεται στο να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακαταλάβει το έδαφός της».

Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, καταδίκασε τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, κατά τις οποίες τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε.

«Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία συνεχίζει να τρομοκρατεί αδιάκριτα τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας με ειδεχθή και βάρβαρο τρόπο», είπε.

«Και επίσης αυτές οι επιθέσεις είναι μια ξεκάθαρη απάντηση από τον Πούτιν σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για μια ειρηνευτική διαδικασία. Δείχνει ότι ο Πούτιν δεν είναι σοβαρός να σταματήσει τον πόλεμό του και θέλει να συνεχίσει την κλιμάκωσή του εναντίον του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

Ο Σολτς καταδίκασε τις νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τις «νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών στόχων».

Ο Σολτς διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι «η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει» τη χώρα του «συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού τομέα, σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της».

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές πόλεις και σε υποδομές κρίσιμης σημασίας. Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές συνομιλίες τους, κυρίως υπό την οπτική μιας παγκόσμιας στήριξης σε μια ειρηνική λύση και να παραμείνουν σε στενή επαφή», καταλήγει η ανακοίνωση.Διαβάστε επίσης