«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.
Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.
Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.
Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.
Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».
Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.
Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.
Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που όμως θα λυθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η διαφορά μας, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μπορεί να λυθεί. Η πρόσκλησή μας στην Τουρκία παραμένει ενεργεί, αλλά η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ είναι εγγυητής της σταθερότητας αλλά και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνεία.
«Δεν είχαμε τίποτα εναντίον της συμμετοχής των γειτόνων μας σε συσχετισμούς», όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είπε ο κ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι θετικό, καθώς η Ελλάδα ήταν υπέρ μιας ισορροπημένης στάσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, είναι ένα μπλοκ που ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή όσον αφορά στη Ρωσία. «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλέγμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας. Ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε τη σχέση μας», σημείωσε. Όσον αφορά την επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για θέματα όπως η σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία κι ένα ευαίσθητο θέμα, που είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. «Αυτό για εμάς είναι σημαντικό. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει το πλαίσιο της ασφάλειάς της, χωρίς να υπονομεύει την ασφάλεια των άλλων. «Η ασφάλεια πρέπει να είναι αδιαίρετη, συνολική και να καλύπτει όλους» ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε θετική τη διεξαγωγή συνομιλίας.
Η Ελλάδα «δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις», ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Συζητήθηκαν θέματα που δεν άπτονται άμεσα. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική τη διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, ευελπιστώντας σε αποκλιμάκωση.
«Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της», τόνισε ο κ. Πούτιν. Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει η εγκατάσταση βάσεων. «Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν, αν και εμείς πάντα και μόνιμα, αλλά οι δομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορά μας και τώρα βλέπουμε αντιπυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία. Έχουμε υποψίες ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και στην Ουκρανία. Συμφωνήσαμε ότι θα συσταθεί μία επιτροπή που θα δει λεπτομερειακά το θέμα, θα κάνει τις προτάσεις, μια ιδέα του κ. Μπάιντεν την οποία δέχθηκα», σημείωσε.
Η συνάντηση
Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθη το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019. Καταλήγοντας, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων. Μετά το πέρας του τετ α τετ, και του γεύματος εργασίας, που θα ακολουθήσει, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.