«Κεντανέ» (ή «κεντανέδες») λένε στην Κρήτη τα πράσα. Η συνταγή είναι τυπική ανωγειανή, τη συναντάμε όμως και σε άλλα μέρη της Κρήτης, κυρίως στα νότια. Τα πράσα, πάντως, τα μαγειρεύουν με χίλιους δυο τρόπους σε λαδερά, όπως το συγκεκριμένο με πατάτες και ντομάτα, και με γενναία δόση ελαιολάδου, όπως ακριβώς μας τα μαγείρεψε η γιαγιά Ζαφειρένια από τα Ανώγεια.
Είναι πιάτο που ετοιμάζεται και το καλοκαίρι, με φρέσκια ντομάτα, ενώ τον χειμώνα με ντοματάκια κονσέρβας ή αραιωμένο πελτέ. Συχνά προσθέτουν και φρέσκο μπακαλιάρο και η συνταγή αποκτά ακόμη πιο στιβαρή νοστιμιά.
Υλικά
- 1 κιλό πράσα, σε λεπτές φέτες ή λεπτές, μέτριου μήκους λωρίδες
- 3 μέτριες ντομάτες, τριμμένες, ή 350 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα με πιρούνι
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τα πράσα σε μια λεκανίτσα γεμάτη με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για 10-15 λεπτά (απομακρύνεται έτσι τυχόν χώμα). Τα στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό σε μέτρια κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα πράσα.
Τα βράζουμε για 5 λεπτά, τα στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τα ξαναβάζουμε στην (άδεια) κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε απλώς να τα καλύψει, αλατίζουμε και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και το λάδι και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν αρκετά.
Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κι αυτές και να γίνουν τα πράσα, και το φαγητό να μείνει με άφθονο λαδάκι και λιγοστό ζουμί.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, αφήνοντας όμως την κατσαρόλα πάνω του μέχρι να σταματήσει το φαγητό να κοχλάζει.
Το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό με χωριάτικο ψωμί.
Από τη Ζαφειρένια Σκουλά