Search
Close this search box.
Search

Πρόεδρος Σωματείου πάρκων αναψυχής: Οι χειριστές των παιχνιδιών δεν είναι ειδικευμένοι

Πριν 3 ώρες

Συνεχίζεται η έρευνα των Αρχών για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία. Ο Πρόεδρος του Σωματείου πάρκων αναψυχής, Δημήτρης Δακανάλης μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” σημειώνοντας ότι για τη λειτουργία των λούνα παρκ απαιτείται έγκριση λειτουργίας.

“Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε 130 επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα. Το σωματείο δεν μπορεί να σας πει ποιοι έχουν άδεια και ποιοι δεν έχουν. Αυτό μπορεί να το δει ο Δήμος στην περιοχή του, όχι το σωματείο. Το σωματείο δεν μπαίνει σε αυτές τις διαδικασίες. Το σωματείο όμως μπορεί και βοηθάει τον επιχειρηματία σε ό, τι χρειάζεται, τον Δήμο, ό, τι χρειάζεται. Να φέρουμε, να κάνουμε μια γέφυρα, στην ουσία μια γέφυρα επικοινωνίας και να βοηθήσουμε τον κλάδο, Όλες τις επιχειρήσεις να βγάλουν την άδεια που πρέπει να υπάρχει στο λούνα παρκ και σε κάθε λούνα παρκ”, τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στις αδειοδοτήσεις των πάρκων αναψυχής.

“Ο νόμος από το 2020 έχει αλλάξει. Έχει βγει μια υπουργική απόφαση η οποία επικεντρώνει στην ασφάλεια των παιχνιδιών. Το 2022 ολοκληρώθηκε μια νομοθεσία που έχει προκύψει με συμφωνία πολλών υπουργείων. Υπεύθυνο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και βγαίνει πλέον ο καινούριος νόμος, το 2022 που ξεκινάει και λειτουργεί και πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να ακολουθούμε αυτούς τους κανόνες που μας έχει δώσει το Υπουργείο. Τους ίδιους κανόνες έχουν και οι Δήμοι“, δήλωσε.

“Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση όταν βρούμε το χώρο μας; Πηγαίνουμε να κάνουμε εγκατάσταση τον εξοπλισμό και στη συνέχεια εμείς οι ίδιοι πρέπει να καλέσουμε τους πιστοποιητές που έχει ορίσει το κράτος. Είναι οι ιδιωτικοί πιστοποιητές που έχουν ορισθεί από το κράτος να έρθουν να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο, να μας δώσουν τα πιστοποιητικά ασφαλείας αν πληρούν τα παιχνίδια τα κριτήρια και εμείς με τη σειρά μας να πάμε να τα καταθέσουμε στο Δήμο. Όχι για γνωστοποίηση, δεν υπάρχει γνωστοποίηση. Είναι λάθος! Στα λούνα παρκ υπάρχει η έγκριση λειτουργίας. Καταθέτουμε και εμείς με τη σειρά μας τα έγγραφα και ό, τι αφορά το τεχνικό κομμάτι και την ασφάλεια την ελέγχει ο πιστοποιητής, όχι ο δήμος. Ο Δήμος ελέγχει όλο το γραφειοκρατικό κομμάτι και την εγκυρότητα των εγγράφων“, συνέχισε

“Όταν λοιπόν δει ο Δήμος και σε εύλογο χρονικό διάστημα ότι πληρούμε τους κανόνες ασφαλείας και τα έγγραφα μας είναι σωστά, τότε μας προσκομίζει την έγκριση λειτουργίας και μπορούμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία της επιχείρησης μας” σημείωσε λέγοντας ότι όλα τα απαραίτητα ανεβαίνουν σε μια πλατφόρμα. “Το άρθρο 15 ορίζει ότι ο Δήμος πηγαίνει, ελέγχει και αν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χαρτιά πρέπει να κλείσει το λούνα παρκ”, κατέληξε.

“Ο επιχειρηματίας πρέπει να φροντίσει να πληρούν τις προδιαγραφές τα μηχανήματα του μέχρι να λήξουν οι πιστοποιήσεις. Όταν θα λήξουν σε 8 ή 12 μήνες ανάλογα το παιχνίδι τους ξανακαλεί να ελέγξουν το παιχνίδι και να δει αν υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Αν βρουν κάποια εκκρεμότητα, δεν δίνουν χαρτί στο παιχνίδι και ενημερώνουν για τις απαραίτητες ενέργειες”, είπε. “Έχουμε την εμπειρία, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να κρίνουμε τι έγινε στο λούνα παρκ”, απάντησε σχετικά με το τραγικό συμβάν που στοίχησε τη ζωή του 19χρονου Γιάννη, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του παιδιού.

Ο κ. Δακανάλης αναφέρθηκε και στο νομοθετικό πλαίσιο που προχωράει για τις ειδικότητες, όσων δουλεύουν σε λούνα παρκ, καθώς μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάποια ειδίκευση. “Τους γίνεται πρόσληψη από εμάς τους ίδιους και εκπαιδεύονται από εμάς τους ίδιους. Την ευθύνη την έχω εγώ που θα τον εκπαιδεύσω και θα τον επιβλέψουν”, είπε χαρακτηριστικά.

“Τα παιχνίδια έχουν όλα στοπ και ένα όριο, το οποίο δεν μπορούν να υπερβούν. Για τον λόγο αυτό αν ένας χειριστής, ο κάθε χειριστής που θα μπει πάει να κάνει το παραπάνω, δεν θα τον αφήσει το ίδιο το μηχάνημα. Τα μηχανήματα σταματάνε σε κάποια ταχύτητα, ό, τι έχει ορίσει ο κατασκευαστής. Τα μηχανήματα επίσης έχουν όλα δικλίδες ασφαλείας. Υπάρχουν κουμπιά που σε κάποια έκτακτη ανάγκη πατάς το κουμπί να ακινητοποιηθεί γιατί είναι εργαλεία. Όπως και να το κάνουμε είναι ένας εξοπλισμός που μπορεί να κοπεί ένα καλώδιο, να γίνει ένα βραχυκύκλωμα, να γίνει οτιδήποτε και εμείς καλούμαστε κατευθείαν να σταματήσουμε το μηχάνημα στο κουμπί έκτακτης ανάγκης”, σημείωσε

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.