Search
Close this search box.
Search

Προκλήσεις Τούρκων στην Κάσο: Πέντε πολεμικά της Τουρκίας και δύο ελληνικά στην περιοχή όπου ιταλικό σκάφος ποντίζει καλώδιο

Πριν 3 μήνες

Μία διαρκώς δύσκολη άσκηση αποδεικνύονται τα ελληνοτουρκικά, όσο δεν υπάρχει λύση στο ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που είναι διαχρονικά και η πηγή των εντάσεων.

Το πλέον πρόσφατο περιστατικό που αναδεικνύει την πρόθεση της Άγκυρας να μην υποχωρήσει των θέσεων και των διεκδικήσεων της, όπως άλλωστε έχει δηλώσει επανειλημμένα είναι η αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή νότια Κάσου και Καρπάθου προκειμένου να παρακολουθούν το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume.

Το ιταλικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες για πόντιση καλωδίου που αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Οι Navtex

Κινείται με βάση τη NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και η οποία σημειώνει ότι στόχο έχει την επιχείρηση έρευνας για εγκατάσταση υποβρυχίου καλωδίου. Η οδηγία ανανεώθηκε και έχει διάρκεια μέχρι 24 Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώνονται οι εργασίες.

ZCZC QA38 221910 UTC IOYL 24 STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 718/24

ZCZC QA38

221910 UTC IOYL 24

STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 718/24

KARPATHIO PELAGOS

EREVNITIKES ERGASIES GIA EGKATASTASI

YPOVRYCHIOY KALODIOY

APO TO PLOIO ‘IEVOLI RELUME’

APO 23 MECHRI 24 IOYL 24

STI GRAMMI POY ENONEI TA SIMEIA:

35-18.17B 026-58.57A

35-18.12B 026-59.16A

35-19.90B 027-11.84A

35-19.80B 027-13.94A

TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 1NM

AKYROSI MINYMATOS TIN 242100 UTC IOYL 24

NNNN

Η Τουρκία ως απάντηση στη NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου είχε εκδώσει εξαρχής δική της οδηγία στην οποία υποστήριζε ότι μέρος των ερευνών αφορούσε περιοχή «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Τα τουρκικά πλοία

Τα πέντε τουρκικά πλοία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές βρέθηκαν στην περιοχή παραμένοντας εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου και βρίσκεται το Ievoli Relume, ενώ δεν υπήρξε καμία προσπάθεια παρενόχλησης των εργασιών του, μέχρι στιγμής.

Η παρουσία τους ωστόσο ερμηνεύεται ως προσπάθεια υπεράσπισης των θέσεων της περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτές είχαν εκφραστεί και στην επιστολή στις 18 Μαρτίου 2020, από τον τότε Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Επιβεβαιώνοντας ότι τα ήρεμα νερά δεν σημαίνουν αλλαγή θέσεων.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης μία κανονιοφόρος και μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, που παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών σκαφών.

Το ΥΠΕΞ

Διπλωματικά το χειρισμό της υπόθεσης έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Όπως επισημαίνεται ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων». Υπογραμμίζεται δε ότι «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού». Με το Υπουργείο Εξωτερικών να κρατά εξαιρετικά χαμηλούς τόνους.

Για την Αθήνα πάντως έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα στόχος παραμένουν τα «ήρεμα νερά» και η δυνατότητα να προλαμβάνονται καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρικυμίες τις σχέσεις των δύο χωρών πριν εξελιχθούν σε ένταση. Με την ελληνική διπλωματία επίσης να διατηρεί σαφώς τις κόκκινες γραμμές της απέναντι στην Τουρκία. Έστω και αν επιλογή της Αθήνας είναι να μην είναι αυτή που θα δείχνει διάθεση κλιμάκωσης.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης των εργασιών και έτσι είναι σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποσυμφορηθεί αυτή η κρίση και να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση.

Πηγές του ΥΠΕΘΑ ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον Σκάι. Όπως είπε «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δε σημαίνει συμφωνία και δε σημαίνει αφέλεια. Και από κει και πέρα στον διάλογο στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.