Ισχυρό μήνυμα αντοχής της ελληνικής οικονομίας ετοιμάζεται να στείλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες και τις διεθνείς αγορές. Παρά τις τεράστιες διεθνείς αβεβαιότητες και υπό τη σκιά δύο πολέμων στην περιοχή της, η Ελλάδα φαίνεται ότι θα επιτύχει για άλλη μία χρονιά σημαντική ανάπτυξη και πολύ ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη. Και ως επιστέγασμα όλων, λίγο πριν από την εκπνοή του έτους θα προβεί σε θεαματική πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων από την εποχή του πρώτου μνημονίου, μειώνοντας έτι περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Οχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε απόλυτα μεγέθη, δηλαδή σε ευρώ!
Οι τελευταίες 100 ημέρες του 2024 προβλέπεται να φέρουν εκπλήξεις αλλά και ανατροπές. Οχι όλες ευχάριστες πάντα, αλλά ικανές να δείξουν ότι η Ελλάδα καταφέρνει για άλλη μία χρονιά και στέκεται καλύτερα από πολλές άλλες ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης. Στο φόντο αυτό, το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζουν τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις Βρυξέλλες για την οικονομική πολιτική του 2025, με την προοπτική για ακόμα καλύτερες επιδόσεις και περισσότερα μέτρα ανακούφισης -αντί λιτότητας- μέχρι το 2028.
Η Αθήνα ετοιμάζεται να παρουσιάσει και υπερπλεόνασμα-έκπληξη, με υπέρβαση της τάξεως του 0,4% του ΑΕΠ ή περί τα 800 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην υπεραπόδοση των μέτρων είσπραξης φόρων κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή προκύπτει κυρίως από την αύξηση των εισπράξεων φόρων εισοδήματος κατά 2/3 και δευτερευόντως από την αύξηση των έμμεσων φόρων (ΕΦΚ και ΦΠΑ) λόγω της ακρίβειας.
Καθοριστική θα αποδειχθεί και η επίτευξη ταχύτερης αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους όχι μόνο ως ποσοστού του ΑΕΠ (λόγω ανάπτυξης ή και υψηλού πληθωρισμού), αλλά και σε απόλυτα μεγέθη. Ηδη το χρέος έχει σταθεροποιηθεί και μειώνεται από 356,8 δισ. ευρώ που ήταν το 2022 σε 356,7 δισ. το 2023 και σε 356 δισ. στις 31 Μαρτίου φέτος, με προοπτική να πέσει και κάτω από 350 δισ. μετά και την εφάπαξ πρόωρη αποπληρωμή των 8 δισ. που αναμένεται να ανακοινωθεί για τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, αλλά και κατά 2 δισ. επιπλέον από τη μείωση του χρέους σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.