Search
Close this search box.
Search

Προς εκτόνωση η εμπλοκή με τα πολεμικά πλοία νότια της Κάσου – Πάει Ηράκλειο για ανεφοδιασμό το ιταλικό ερευνητικό σκάφος

Πριν 33 λεπτά

Διπλωματικές προσπάθειες, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης νότια της Κάσου και της Καρπάθου, μετά την αντίδραση της Τουρκίας στις έρευνες ιταλικού σκάφους, στο πλαίσιο του σχεδίου για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ στην περιοχή έχουν σταλεί δύο ελληνικά πολεμικά πλοία και ένα του Λιμενικού, τα οποία παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Ήδη το ιταλικό ερευνητικό σκάφος “Ievoli Relume” αποχώρησε από την περιοχή, όπως φαίνεται και στο marineTraffic, και κατευθείνεται προς το Ηράκλειο της Κρλητης για ανεφοδιασμό

Ταυτόχρονα, η Αθήνα ζητά να παραταθεί η νέα NAVTEX (718/24) έως σήμερα για να ολοκληρωθούν οι εργασίες του ιταλικού πλοίου.

Η Τουρκία έχει ήδη αντιδράσει με NAVTEX, υποστηρίζοντας ότι το σημείο αυτό των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα και επικαλείται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Μήνυμα Μαρινάκη

Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα απηύθυνε ο Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

“Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Ο διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία, δεν σημαίνει αφέλεια. Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων”, δήλωσε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως σημειώνεται , παρά το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες λειτουργούν, με στόχο τη διατήρηση των αποκαλούμενων και “ήρεμων νερών” στο Αιγαίο, το σκηνικό έντασης που στήνει η Άγκυρα αναδεικνύει τις μεγάλες αποστάσεις, αλλά και τη δυσκολία που υπάρχει, προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να μπουν στον…πυρήνα των μεγάλων ζητημάτων που τις χωρίζουν. Η Άγκυρα επιμένει στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, επιχειρεί έμπρακτη αμφισβήτηση της Ελληνικής ΑΟΖ και της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, αλλά και την κατοχύρωση του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου.

Η ερμηνεία για τον τουρκικό εκνευρισμό είναι ακριβώς ότι η περιοχή εμπίπτει στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, μιας ΑΟΖ που τέμνει το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, στο οποίο οι Τούρκοι επιχειρούν και με την χθεσινή παρουσία των πολεμικών πλοίων τους να δώσουν υπόσταση.

Το χρονικό
Το υπό ιταλική σημαία πλοίο πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI) και έχει ενηµερώσει για τη δραστηριότητά του στην περιοχή µε NAVTEX του σταθµού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24). Η παρουσία του “Ievoli Relume” προκάλεσε σταδιακά την ανάπτυξη δύο τουρκικών φρεγατών και µιας κορβέτας και συγκεκριµένα των “Gokova”, “Gokcu” και “Beykoz”.

Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν µόνο η κανονιοφόρος “Αήττητος”, ενώ µετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας “Νικηφόρος Φωκάς” στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου. Το απόγευµα της ∆ευτέρας όµως στην περιοχή έφτασαν δύο ακόµη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, δίνοντας την αίσθηση ότι η Άγκυρα επιθυµεί ακόµη και να ακυρώσει τις έρευνες του “Ievoli Relume”.

Από την Αθήνα επελέγη να µη δοθεί σήµα κλιµάκωσης, γι’ αυτό και στη συνέχεια απλώς κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιµενικού. Μέχρι στιγµής πάντως δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεµπόδισης του πλοίου από τις τουρκικές δυνάµεις.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.