-->
26.09.2021

Πρώτη μελέτη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τις επιπτώσεις της φωτιάς στο Αλεποχώρι

Έξι μελέτες εκπονεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο για την υδρολογική λεκάνη του Αλεποχωρίου, η οποία κάηκε κατά 80% στην πυρκαγιά του Μαΐου στο Σχίνο Κορινθίας. Την πρώτη παρέδωσε ο διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ δρ. Χ. Κοντοές, στον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοές η μελέτη περιλαμβάνει μοντέλα πρόγνωσης πλημμύρας, κατολίσθησης και εδαφικής διάβρωσης και φωτογραφική τεκμηρίωση της κατάστασης των ρεμάτων στην περιοχή (ανάντη και κατάντη), προτεραιοποίηση των σημείων παρεμβάσεων για αντιμετώπιση εκδήλωσης των πιθανών κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων ή και κατολισθήσεων εξαιτίας των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, αλλά και προτάσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων και διενέργειας μελετών, με στόχο την καλύτερη προστασία των όμορων, στη υδρολογική λεκάνη, οικισμών.

Επισημαίνεται πως θα ακολουθήσουν άλλες 5 αντίστοιχες μελέτες και για τις υπόλοιπες υδρολογικές λεκάνες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στις περιοχές Ν. Πέραμος, Μάνδρα, Ελευσίνα, Μαραθώνας και στην ΒΑ Αττική και θα παραδοθούν στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχουν συνυπογράψει.

Στην παρουσίαση της μελέτης συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος και αρμόδιοι επί των Τεχνικών Έργων, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν την μελέτη για τη δρομολόγηση στοχευμένων παρεμβάσεων όπου απαιτείται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας, όπως επισήμανε ο κ. Πατούλης, «Η περιφέρεια, παράλληλα με τις τοπικές παρεμβάσεις στα ρέματα τις οποίες συνεχίζει σε καθημερινή βάση, με εντατικούς ρυθμούς, θα προχωρήσει και σε μελέτες για στοχευμένα έργα στα σημεία υψηλού κινδύνου, που υποδεικνύονται από τις επιστημονικές μελέτες» πρόσθεσε.

Τέλος υπογράμμισε ότι η περιφέρεια αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε ζητήματα αντιμετώπισης και προστασίας τους από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.Διαβάστε επίσης