-->
04.12.2023

Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στην Αθήνα

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά θα χτυπήσει αύριο το πρωί και σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή της Αθήνας, οι σχολικές μονάδες του δήμου είναι καθ’ όλα έτοιμες, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να μπουν σε ασφαλείς, καθαρούς και κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους.

Μια σειρά από παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της πρωτεύουσας. Τα συνεργεία καθαριότητας και απολύμανσης εργάστηκαν στο σύνολο των 396 εκπαιδευτικών μονάδων και ταυτόχρονα εφοδίασαν το κάθε σχολείο ξεχωριστά με τα απαραίτητα αντισηπτικά διαλύματα, σαπούνια και απολυμαντικά. Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους, η δημοτική Αρχή έχει ανακοινώσει ότι προχώρησε στη στελέχωσή τους με συνολικά 661 νέους εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 520 καθαρίστριες και οι 141 σχολικοί φύλακες.

«Η φροντίδα των σχολείων είναι σταθερή και οπωσδήποτε δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις μέρες που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και στη συνέχεια τόνισε: «Με σεβασμό απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριες, αναβαθμίσαμε τα πρώτα σχολικά κτίρια σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων, που διαμορφώνει ένα ασφαλές, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον για τα παιδιά μας».

Σε εφαρμογή το μεγάλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
Η συντήρηση των σχολείων βρίσκεται στην καθημερινή ατζέντα του δήμου Αθηναίων. Οι τεχνικές υπηρεσίες πραγματοποιούν όλο τον χρόνο σειρά εργασιών στους σχολικούς χώρους, όπως βάψιμο, ελαιοχρωματισμούς, αποκατάσταση μονώσεων και επισκευή φθορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου Αθηναίων, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες συντήρησης σε περισσότερα από 130 σχολεία και στις 7 δημοτικές κοινότητες.

Παράλληλα, υλοποιείται το έργο προσβασιμότητας και εξυπηρέτησης ΑμεΑ, με 60 σχολικά συγκροτήματα να έχουν ήδη γίνει πλήρως προσβάσιμα και λειτουργικά για μαθητές με κινητικές δυσκολίες.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι τεχνικές παρεμβάσεις του δήμου στα σχολεία, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Μέχρι σήμερα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά 8 σχολεία (3 σχολικά συγκροτήματα), ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης σε επιπλέον 8 σχολεία (6 σχολικά συγκροτήματα).

«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε και φέτος τις μαθήτριες και τους μαθητές στα σχολεία της πόλης μας. Ο δήμος Αθηναίων, ανοίγει τις πόρτες των σχολείων, αλλά και την «αγκαλιά» του για να υποδεχθεί όλες και όλους στα ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα σχολικά κτίρια της πόλης μας», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Νίκος Βαφειάδης και πρόσθεσε: «Εύχομαι από καρδιάς σε μαθητές, δασκάλους και γονείς μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά».

Διανομή σχολικών ειδών σε παιδιά ευάλωτων οικογενειών

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής είναι η στήριξη του ευάλωτου πληθυσμού της πόλης. Όπως κάθε Σεπτέμβριο, το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), προσφέρει δωρεάν πακέτα με σχολικά είδη, που κάθε μαθητής έχει ανάγκη για το σχολείο.

Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησε ήδη στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών η διανομή σχολικών ειδών (τσάντες, τετράδια, γραφική ύλη, μαρκαδόροι) σε μαθητές όλων των ηλικιών. H δράση διανομής θα συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι μαθητές που υποστηρίζει το Κέντρο. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα διανέμονται παράλληλα και παιδικές γαλότσες.

Η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Μελίνα Δασκαλάκη λέει πάνω σ’ αυτό: «Η διανομή σχολικών είναι από τις δράσεις του ΚΥΑΔΑ που αγαπάμε περισσότερο, καθώς η επαφή μας με τα παιδιά και ο ενθουσιασμός τους, μάς γεμίζει δύναμη και ελπίδα. Τούς ευχόμαστε καλή πρόοδο και παράλληλα μέσα από αυτή τη δράση, στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται κάθε μέρα δίπλα σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη».

Δωρεάν παιδιατρικές, οφθαλμολογικές, οδοντιατρικές και καρδιολογικές εξετάσεις στους μαθητές και στις μαθήτριες
Τέλος, ο δήμος Αθηναίων προσφέρει τη δυνατότητα σε γονείς να προγραμματίσουν εντελώς δωρεάν, σειρά ιατρικών εξετάσεων για τα παιδιά τους, σε τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες μέσω από τα τοπικά Δημοτικά Ιατρεία.

Όπως αναφέρεται από τον δήμο Αθηναίων, τα Δημοτικά Ιατρεία έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με επιπλέον ιατρικό προσωπικό, υποδομές και νέο μοντέλο λειτουργίας, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι βασικές ανάγκες για ενήλικες, εφήβους και παιδιά με την πρόσληψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων και τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Δημοτικών Ιατρείων.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται για τα παιδιά (έως 16 ετών) είναι: παιδιατρική εξέταση, οφθαλμολογική εξέταση (από 8 ετών και άνω), οδοντιατρική εξέταση, καρδιολογική εξέταση (από 14 ετών και άνω, μετά από παραπομπή παιδιάτρου).

«Ευχόμαστε σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές μια καλή και υγιή σχολική χρονιά στα σχολεία της πόλης μας. Προσκαλούμε τους γονείς των παιδιών να προγραμματίσουν εντελώς δωρεάν σειρά ιατρικών εξετάσεων στα Δημοτικά Ιατρεία μας, σε τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες, μέσα από τις σταθερά παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες μας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων, Μανόλης Καλαμπόκας και πρόσθεσε: «Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι της 3ης Κοινότητας θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το νέο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Πετραλώνων στην οδό Πειραιώς 108».

Μερικές από τις υπηρεσίες κάθε ειδικότητας είναι:

– Παιδίατρος: Κλινική εξέταση, προληπτικός προ-συμπτωματικός έλεγχος βρεφών και παιδιών, εμβολιασμός σύμφωνα με Ε.Π.Ε., ατομικό δελτίο υγείας μαθητή, ιατρική βεβαίωση συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τακτική παιδιατρική παρακολούθηση και συμβουλευτική.

– Οδοντίατρος: Σφραγίσματα, θεραπεία ουλίτιδας, φθορίωση δοντιών, προληπτικές αποκαταστάσεις σε παιδιά (καλύψεις οπών και σχισμών), ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εκμάθηση στοματικής υγιεινής.

– Οφθαλμίατρος: Κλινική εξέταση, έλεγχος οπτικής οξύτητας, συνταγογράφηση γυαλιών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

– Καρδιολόγος: Κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, προληπτικός προ-συμπτωματικός έλεγχος, ιατρική βεβαίωση συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες, ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο ραντεβού, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα Δημοτικά Ιατρεία:

1ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο – Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο

Διεύθυνση: Σόλωνος 78, Αθήνα – Τηλέφωνο: 210 3626587

* Όλες οι ειδικότητες

2ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Νέου Κόσμου

Διεύθυνση: Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ – Τηλέφωνο: 210 9239865

* Όλες οι ειδικότητες

6ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης

Διεύθυνση: Χανίων 4Β – Τηλέφωνο: 210 8836200

* Όλες οι ειδικότητες

3ο Δημοτικό Ιατρείο Πετραλώνων

Διεύθυνση: Θεσσαλονίκης 48 & Ηρακλειδών (Από 13/9 το ιατρείο θα λειτουργεί ως Πολυδύναμο σε νέες εγκαταστάσεις στην οδό Πειραιώς 108) – Τηλέφωνο: 210 3427515

* Παιδίατρος και ΟδοντίατροςΔιαβάστε επίσης