Search
Close this search box.
Search

Προτροπή Αυγενάκη σε φραουλοπαραγωγούς να συστήσουν Διεπαγγελματική

Πριν 2 μήνες

Να συγκροτήσουν Διεπαγγελματική Οργάνωση Φράουλας, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στην διατύπωση θέσεων και απόψεων για το νέο ΕΛΓΑ, προέτρεψε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης τους παραγωγούς της περιοχής της Βουπρασίας με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στη Μανωλάδα κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή.

Σε άλλη επίσκεψη του σε κτηνοτροφική μονάδα εκτροφής προβάτων ο υπουργός επισήμανε τη συμβολή της ζωικής παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και ανέδειξε τις δυνατότητες που έχει για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στις επισκέψεις του ο ΥπΑΑΤ συνοδευόταν  από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξόπουλου και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο.

Συνάντηση με παραγωγούς φράουλας

Στη Μανωλάδα, κατά τη συνάντησή του με παραγωγούς φράουλας, ένα προϊόν που συνεισφέρει καθαρά στην ενίσχυση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα, τους κάλεσε:

1. Να συμμετάσχουν στην διαδικασία της διαβούλευσης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς πλέον θα συμπεριληφθούν καλύψεις και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που τους αφορούν άμεσα. Για το θέμα αυτό τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ασφαλιστική κουλτούρα για να μη ξανασυμβεί αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία όπου σε μη ασφαλισμένους καταβλήθηκαν περίπου 17 εκατ. ευρώ.

«Ελάτε να φτιάξουμε μαζί τον νέο κανονισμό», είπε και διευκρίνισε ότι ο νέος κανονισμός που αλλάζει μετά από 25 χρόνια, θα κινείται σε δύο επίπεδα: Το υποχρεωτικό στο οποίο θα είναι ασφαλισμένες όλες οι καλλιέργειες και το προαιρετικό που κάθε παραγωγός θα επιλέγει κινδύνους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε περιοχή.«Δείτε τον βασικό άξονα που έχουμε δώσει προς διαβούλευση και κάντε προτάσεις», είπε και σημείωσε ότι πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι μέχρι τέλος του καλοκαιριού να έχει ψηφισθεί ο κανονισμός.

2. Τους προέτρεψε να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Φράουλας. «Είμαι δίπλα σας σε αυτό και το μόνο που ζητάω είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο θα τηρηθεί. «Μπορείτε», τόνισε,«μέχρι το τέλος του έτους να το έχετε επιτύχει», επισημαίνοντας ότι «οι Διεπαγγελματικές είναι μια δομή που η ΕΕ προκρίνει και χρηματοδοτεί».

3. Τέλος τους ζήτησε παρατηρήσεις και προτάσεις για να βελτιωθεί το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας.

Συνάντηση με στελέχη της ΝΔ στην Κάτω Αχαΐα

Στην διάρκεια της συνάντησης του με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας της Αχαΐας ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών και κατ΄επέκταση και των Ελλήνων επισημαίνοντας ότι ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας ως παράδειγμα την ΚΑΠ.

«Κανείς δεν πίστευε», είπε, «ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ΚΑΠ εν κινήσει, μια ΚΑΠ που προώθησαν οι Πράσινοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Και όμως τα καταφέραμε.

Ενισχύσαμε την αγροτική διπλωματία και δημιουργήσαμε συμμαχίες και στον ΕΛΚ και στο γκρουπ των Κρατών – μελών της Μεσογείου και τελικά βελτιώσαμε την ΚΑΠ και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να την βελτιώσουμε κιάλλο.

Πριν από λίγες μέρες εξάλλου», επεσήμανε, «η κυβέρνηση μας έκανε ένα ακόμη βήμα καθώς αναλάβαμε την συμπροεδρία του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

«Η απόφαση αυτή», τόνισε, «αφενός αναγνωρίζει την συμβολή της κυβέρνησης μας τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον πρωτογενή τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου έχει ουσία για την Ελλάδα λόγω των μεταρρυθμίσεων στην εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ μετά το 2027».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.