Search
Close this search box.
Search

Ψαλτοπούλου: Όσα γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη στην Κρήτη

Πριν 4 έτη

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, την πορεία του κορονοϊού στη χώρα και το νέο στέλεχος της μετάλλαξης του ιού που εντοπίστηκε στην Κρήτη μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τονίζοντας πως σε όλες τις χώρες εμφανίζονται μικρές ή μεγαλύτερες μεταλλάξεις.

«Δυστυχώς προγραμματισμός με τον κορονοϊό δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Πρέπει να δούμε την μεγάλη επιδημιολογική εικόνα. Ο ιός είναι ενεργός ανάμεσά μας», είπε χαρακτηριστικά.


Σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως «χρειάζεται έλεγχος από τις αρμόδιες Επιτροπές για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Επομένως θέλει μία εγρήγορση και μία παρακολούθηση τόσο των νέων κρουσμάτων, για να εξακριβωθεί η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης αλλά και των νοσηλευομένων ώστε να διαπιστωθεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσηση».

Yπενθυμίζεται ότι, το νέο στέλεχος της επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Κρήτη.  το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.

Δηλαδή, οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει βόρεια προέλευση και έχει ήδη καταγραφεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Η ιχνηλάτηση στα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.