Search
Close this search box.
Search

Πυρά Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Υπονομεύατε σε κάθε ευκαιρία την εθνική προσπάθεια – Διγλωσσία στο κόμμα σας για εμβολιασμό (VIDEO)

Πριν 4 έτη

Σκληρή αντιπαράθεση για τα θέματα της πανδημίας στην χώρα μας είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας με εκατέρωθεν κατηγορίες για ψεύδη.

Η συζήτηση στην Βουλή, λόγω της εξ αναβολής απάντησης στην ώρα του πρωθυπουργού σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «κρύβεται».

Τα «μαθηματικά» της πανδημίας

«Κρύβεστε για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας» είπε χαρακτηριστικά και στην συνέχεια παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι τελευταία στην εμβολιαστική κάλυψη. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπάθησε να περάσει μήνυμα στους πολίτες συνδέοντας τον εμβολιασμό με ανταλλάγματα. «Από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όρους σκοπιμότητας. Και όταν είδατε πως η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες αλλά με δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε, πετάξατε λευκή πετσέτα. Αφού μπουκώσατε τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα, κανείς δεν θα μιλά για την αποτυχία μας. Θα την βιώνουν οι πολίτες αλλά δεν θα την βλέπουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απάντησή του σήκωσε το γάντι κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν παρουσιάζει τα πραγματικά δεδομένα. «Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση που διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Παραθέτω τα πραγματικά δεδομένα που δεν αφορούν την φωτογραφία της στιγμής αλλά την συνολική μας αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επιλέγετε να παρουσιάζετε τα όντως άσχημα δεδομένα της χώρας μας στους θανάτους τον τελευταίο μήνα». Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης πως η Ελλάδα έχει 1.480 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, πολύ καλύτερη επίδοση (μίλησε για μακάβρια δεδομένα), από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την υπερβάλλουσα θνητότητα

Ένα θέμα που απασχόλησε τους πολιτικούς αρχηγούς στις τοποθετήσεις τους ήταν επίσης και η λεγόμενη υπερβάλλουσα θνητότητα. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχουμε τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας και κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται η υιοθέτηση μίας νέας υγειονομικής στρατηγικής.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, είπε χαρακτηριστικά η χώρα δεν παρουσιάζει καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid και είναι «απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η μόνη απάντηση απέναντι στη μάστιγα του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο.

Το συγκεκριμένο θέμα όμως δεν «έμεινε» μόνο στις πρωτολογίες, αφού οι δύο πολιτικοί το έθεσαν και στις δευτερολογίες τους. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τον εγκάλεσε λέγοντας πως χρησιμοποιεί τα στοιχεία του ληξιαρχείου. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά να χρησιμοποιείτε τα στοιχεία από το ληξιαρχείο. Είναι σαν να σας κατηγορώ πως από το 2016 στο 2017 που αυξήθηκαν κατά 6.000 οι θάνατοι, φταίτε εσείς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα εκείνη την στιγμή υπήρξε παρέμβαση από τα έδρανα της Βουλής με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό να απαντά στον κ. Μητσοτάκη πως υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα. «Πού είναι; Πού είναι; Αυτά είναι; Τα στοιχεία του ληξιαρχείου; Είστε σοβαροί;», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ

Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκρούστηκαν επίσης και για το πόσοι εμβολιασμένοι πολίτες βρίσκονται στις ΜΕΘ. Ο κ. Τσίπρας είπε στην τοποθέτησή του πως υπάρχει ένα 12% των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τον πρωθυπουργό να κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα ανταπαντώντας πως το 88% όσων είναι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Η αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη έφερε τοποθέτηση και του κ. Τσίπρα στην δευτερολογία του στην οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να αντιστρέψει το επιχείρημα μιλώντας για το 88% και όχι το 12%. Κάτι, ωστόσο που έφερε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως χρησιμοποιεί το κατ εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. «Αυτό το 12% που καταλήγει στις ΜΕΘ το χρησιμοποιούν οι αντιεμβολιαστές και ήρθατε εδώ να το χρησιμοποιήσετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος εμβολιασμένος με κορωνοϊό είναι ίδια με την εποχική γρίπη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα σας παρακαλέσω να μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το επιχείρημα εκτός εάν θέλετε να απευθυνθείτε στο κοινό των αντιεμβολιαστών στο οποίο είστε πρώτοι με διαφορά από τον δεύτερο όπως δείχνουν οι μετρήσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.