Το καθεστώς Άσαντ στη Συρία καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, με ομάδες των ισλαμιστών να μπαίνουν στο παιχνίδι τα τελευταία 24ωρα και στο νότο και τις μάχες να έχουν φτάσει στη Δαμασκό.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας, όπου οι τζιχαντιστές προελαύνουν με ταχύτατους ρυθμούς προς τη Δαμασκό προκειμένου να ρίξουν από την κυβέρνηση τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι αντικαθεστωτικοί φέρεται να έχουν προωθηθεί στις παρυφές της νότιας Δαμασκού, ενώ παράλληλα στην κεντρική Συρία έχουν εισέλθει στην πόλη Χομς.
«Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν την τελική φάση της περικύκλωσης της πρωτεύουσας Δαμασκού» ανέφερε ένας από τους διοικητές των ανταρτών, ο Χασάν Αμπντελ Γάνι. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας το διέψευσε λέγοντας ότι «είναι αβάσιμες οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις μας, που είναι παρούσες σε όλες τις ζώνες της υπαίθρου της Δαμασκού, αποσύρθηκαν».
Όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο στρατός αποσύρθηκε από θέσεις του σε κοινότητες νοτιοδυτικά της Δαμασκού, οι οποίες ελέγχονται πλέον από τους ντόπιους αντάρτες. Ο Γάνι είπε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την έδρα της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και ότι «συνεχίζουν» την πορεία τους προς την πρωτεύουσα.
Επιπλέον, οι ισλαμιστές έχουν εισέλθει στη Χομς της κεντρικής Συρίας, ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Παλμύρα στην ευρύτερη περιοχή, από όπου επίσης αποχώρησαν οι δυνάμεις του Ασαντ.
«Παραμένει στη Δαμασκό ο Άσαντ»
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη φημολογία περί φυγής του από τη χώρα, το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδει ότι έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό.
Κάνει λόγο για «φήμες και ψευδείς ειδήσεις», προσθέτοντας ότι ο Άσαντ συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του από τη συριακή πρωτεύουσα.
Τουλάχιστον 2.000 Σύροι αξιωματικοί και στρατιώτες λιποτάκτησαν και πέρασαν στο Ιράκ
Στο μεταξύ, οι αρχές του Ιράκ επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα σε εκατοντάδες Σύρους στρατιώτες που λιποτάκτησαν, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, σημειώνοντας ότι μεταξύ τους υπάρχουν και τραυματίες.
Οι Σύροι στρατιώτες «που διέφυγαν από τις μάχες» πέρασαν στο Ιράκ από τη μεθοριακή διάβαση Αλ Κάιμ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της ομώνυμης κοινότητας, που βρίσκεται πάνω στα σύνορα, στο δυτικό Ιράκ για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Μια άλλη πηγή είπε ότι πρόκειται για 2.000 «αξιωματικούς και στρατιώτες» που μπήκαν στο Ιράκ «με τη σύμφωνη γνώμη» των ιρακινών αρχών.
Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, που στηρίζεται από φιλοϊρανικά κόμματα, έχει εκφράσει τη στήριξή της στο συριακό καθεστώς αλλά ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή η αστάθεια στη Συρία. Μέχρι σήμερα πολλοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στην προοπτική μιας ιρακινής παρέμβασης στον πόλεμο. Οι αρχές έχουν στείλει τεθωρακισμένα για να ενισχύσουν την ασφάλεια στα σύνορα.
#Syria BREAKING: the regime has just lost control of it's first suburb in the city of #Damascus.
Syrians in the Druze neighborhood of Jaramana are rising up against #Assad, toppling a statue of Hafez on the local square. pic.twitter.com/e3nTEAnByr
— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) December 7, 2024
Φεύγουν πολίτες τρίτων χωρών από τη Συρία
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Συρία προέτρεψε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν «τώρα όσο παραμένουν διαθέσιμες εμπορικές επιλογές στη Δαμασκό».
Η κατάσταση «συνεχίζει να είναι ασταθής και απρόβλεπτη με ενεργές συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων σε όλη τη χώρα», ανέφερε η προειδοποίηση της Πρεσβείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας την Παρασκευή για τις εξελίξεις στη Συρία και τόνισε τη «σημασία της προστασίας των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των μελών μειονοτικών ομάδων». Η Τουρκία είναι η πιο σημαντική εξωτερική δύναμη που υποστηρίζει την πλευρά των ανταρτών στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Σε δήλωσή του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία.
«Η Συρία είναι ένα χάος, αλλά δεν είναι φίλη μας και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με αυτό. Δεν είναι δικός μας αυτός ο αγώνας. Αφήστε τον να εξελιχθεί. Μην εμπλέκεστε!» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, με το μεγαλύτερο μέρος του μηνύματός του γραμμένο με κεφαλαία γράμματα.
Ερντογάν: Οι Σύροι “να βρουν την ειρήνη που ονειρεύονται εδώ και 13 χρόνια”
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι «εύχεται» η Συρία, όπου οι αντάρτες προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, «να βρει την ειρήνη που ονειρεύεται εδώ και 13 χρόνια», όταν η εξέγερση καταπνίγηκε στο αίμα.
«Η επιθυμία μας είναι ο γείτονάς μας, η Συρία, να βρει την ειρήνη και τη γαλήνη που ονειρεύεται εδώ και 13 χρόνια» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι η Συρία «κουράστηκε από τον πόλεμο, το αίμα και τα δάκρυα».
«Οι Σύροι αδελφοί και οι αδελφές μας αξίζουν την ελευθερία, την ασφάλεια και την ειρήνη στην πατρίδα τους» τόνισε, δηλώνοντας ότι ελπίζει στο εγγύς μέλλον «να δει μια Συρία όπου οι διαφορετικές ταυτότητες θα συνυπάρχουν ειρηνικά».
Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις στο Γκαζίαντεπ, μια πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες αφού ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011.
«Υπάρχει πλέον μια νέα πολιτική και διπλωματική πραγματικότητα στη Συρία» πρόσθεσε, κατηγορώντας τη Δαμασκό επειδή δεν άδραξε «το χέρι που της έτεινε η Τουρκία», η οποία προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να προσεγγίσει το συριακό καθεστώς με στόχο να επαναπατριστεί ένα μέρος των 3 εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.
Ρωσία και Ιράν επιθυμούν “διάλογο” μεταξύ της κυβέρνησης και της “νόμιμης αντιπολίτευσης”
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο ίδιος και οι ομόλογοί του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και του Ιράν Αμπάς Αραγσί συμφώνησαν, στη συνάντηση που είχαν στην Ντόχα, ότι πρέπει να τερματιστούν αμέσως οι «εχθροπραξίες» στη Συρία.
Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί τον διάλογο μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της «νόμιμης αντιπολίτευσης», όπως την αποκάλεσε.
Λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγσί είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των νόμιμων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης».
Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μολονότι οι ίδιοι λένε ότι έχουν αλλάξει απόψεις. Είναι «απαράδεκτο να επιτρέψουμε σε τρομοκρατικές ομάδες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους συριακά εδάφη» πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε πώς αναμένει να εξελιχθεί η κατάσταση στη Συρία και τι θα συμβεί με τις ρωσικές βάσεις που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, ο Λαβρόφ απάντησε ότι «δεν μπορεί να κάνει εικασίες».