-->
04.03.2024

Ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη θα έχουμε το 2023

Όλοι οι επιμέρους δείκτες εκπομπών από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρουσιάζουν άνοδο, με την Κίνα και την Ινδία να πρωτοστατούν σε αυτήν την αύξηση. Στην Κίνα οι αυξημένες εκπομπές COσχετίζονται με την πλήρη επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας στην μετα-covid εποχή, ενώ στην Ινδία είναι αποτέλεσμα της συνεχώς υψηλότερης ζήτησης ενεργειακών πόρων, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα στοιχεία για τις εκπομπές απομακρύνει ακόμη περισσότερο την ανθρωπότητα από το στόχο να μην παρουσιάσει η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αύξηση πάνω από 1,50C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. «Μοιάζει αναπόφευκτο το γεγονός ότι θα ξεπεράσουμε το στόχο του 1,50C της Συμφωνίας του Παρισιού» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Πιέρ Φριντλινγκστάιν, καθηγητής του πανεπιστημίου του Έξετερ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η παγκόσμια κοινότητα είχε συμφωνήσει το 2015 στο Παρίσι να συγκρατήσει τα επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφού αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,50C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, όπως καταστροφικές πλημμύρες, ισχυρούς καύσωνες και τη μαζική εξαφάνιση κοραλλιογενών υφάλων, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία έχει συγκροτηθεί από τον ΟΗΕ για τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη, έχει διαμηνύσει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 43% μέχρι το 2030 για να παραμείνει ζωντανός ο στόχος του 1,50C.

Αντίθετα όμως, τα τελευταία χρόνια οι εκπομπές έχουν αυξηθεί. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μια σχετική υποχώρηση των δεικτών, όμως στη συνέχεια οι εκπομπές όχι μόνο επέστρεψαν σε προ-covid επίπεδα, αλλά τα ξεπέρασαν κιόλας.

Πηγές: Reuters, GCBΔιαβάστε επίσης