Καθώς οι δυνάμεις της μισθοφορικής Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν κινούνταν προς τη Μόσχα στις 24 Ιουνίου, μία φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων έστριψε προς προς την κατεύθυνση μιας βάσης του ρωσικού στρατού με πυρηνικά όπλα, μεταδίδει το Reuters.
To Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τι συνέβη μετά, ενώ Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα πως τα αποθέματα πυρηνικών όπλων της Ρωσίας δεν κινδύνεψαν ποτέ κατά την ανταρσία.
Ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Κιρίλιο Μπουντάνοφ, είπε ότι οι μαχητές της Wagner έφτασαν στη βάση με σκοπό να πάρουν στα χέρια τους πυρηνικά όπλα της σοβιετικής περιόδου.
Πηγή σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας με γνώση επί του θέματος είπε ότι αυτό προκάλεσε ανησυχία στο Κρεμλίνο και αποτέλεσε κίνητρο για την ταχεία διαπραγμάτευση με τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για αυτές τις αναφορές. Απαντώντας σε ερώτημα για το αν οι δυνάμεις της Wagner έφτασαν στη βάση και επιχείρησαν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ο Ανταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, είπε πως «δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτή την αναφορά. Δεν είχαμε ένδειξη σε κάποιο σημείο ότι πυρηνικά όπλα ή υλικά ήταν σε κίνδυνο».
Ο Ματ Κόρντα, ερευνητής και project manager στο Nuclear Information Project της Federation of American Scientists, είπε πως θα ήταν «πρακτικά αδύνατο για έναν μη κρατικό δρώντα» να παραβιάσει τα ρωσικά συστήματα πυρηνικής ασφαλείας.
Η Ειμι Γοουλφ, ειδικός σε θέματα πυρηνικών όπλων για τους νομοθέτες των ΗΠΑ στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου από το 1988 έως το 2022, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ισχύ τέτοιων όπλων, εάν εξακολουθούν να υπάρχουν. «Είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμα σε αποθήκες», είπε. «Αλλά είναι λειτουργικά; Σχεδόν σίγουρα όχι».