Search
Close this search box.
Search

Ρεβεγιόν με rapid tests και για τους εμβολιασμένους – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πριν 3 έτη

Η επέλαση της «Όμικρον» αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει νέα, έκτακτα, μέτρα για την ανάσχεση της απειλής, με επίκεντρο τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, που παραδοσιακά υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα κέντρα διασκέδασης.

Η κυβέρνηση καταλήγει σε αυστηροποίηση του τέστινγκ και το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχει υποχρεωτικότητα εισόδου σε όλους τους χώρους διασκέδασης με αρνητικό rapid test.

Ητοι σε νυχτερινά μαγαζιά, κλαμπ, μπαρ, καφέ και εστιατόρια δεν θα μπαίνει κανείς χωρίς αρνητικό τεστ. Για τα επιπλέον μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού μίλησε στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον και στο πλαίσιο του περιορισμού της μεγάλης διασποράς εξετάζουμε διάφορα μέτρα και επιμέρους ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «όσο χρόνο καθυστερήσουμε την εξάπλωση της μετάλλαξης, τόσο πιο θωρακισμένοι θα είμαστε».

«Στο πλαίσιο αυτό, προσαρμόζουμε το σχεδιασμό μας για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει -πέραν των μέτρων που ισχύουν ήδη- να χρειάζεται και αρνητικό rapid test για να βγουν σε κλειστούς χώρους την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.

«Αυτό θα τους εξασφαλίζει περισσότερο τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι πιο ασφαλείς από κάποιον που μπορεί να νοσεί» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Μέχρι τώρα αυτό είναι το μόνο μέτρο που εξετάζεται, αλλά θα εξαρτηθεί και από τι θα πει η Επιτροπή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν υπάρχει λόγος να λέμε μεγάλα λόγια ή να προκαλούμε σύγχυση» τόνισε ο κ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών που θα συζητήσει πάνω στο συγκεκριμένο πλαίσιο και θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις.

 Τα μέτρα που επιβάλλει η μετάλλαξη στην καθημερινότητά μας

«Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, είναι μια κατάσταση που δείχνει τη ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή πανδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί» δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επιδημία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Τα μέτρα αυτά που δεν μπορεί να μας τα επιβάλει κανείς με το ζόρι, πρέπει να τα λάβουμε μόνοι μας» είπε χαρακτηριστικά, και παρέθεσε τα τέσσερα κομβικά μέτρα που θα αποτρέψουν την επέλαση της Όμικρον ή θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση είναι το πρώτο και βασικό μέτρο που πρέπει να υιοθετηθεί από τους πολίτες. Ένας στους 2 δικαιούχους στην Ελλάδα έχει λάβει την αναμνηστική δόση, περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες. Από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 88,6%ενώ στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών το ποσοστό είναι στο 60,1%.

Η διενέργεια συχνού και τακτικού ελέγχου, self test και rapid test, είναι το δεύτερο μέτρο που θα παρέχει επιπλέον προστασία στους εμβολιασμένους. «Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο ή θάνατο σε ποσοστό 80-90% και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσει στον έλεγχο της διασποράς. Ο εμβολιασμός, απλά μετρά υγιεινής, όπως χρήση μάσκας, καλός αερισμός χώρων, τήρηση αποστάσεων σε συνδυασμό με πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς, ειδικά στην εορταστική περίοδο» τόνισε ο καθηγητής, εξηγώντας πως όποιος έχει συμπτώματα covid-19 θα πρέπει να κάνει ταχύτατα μοριακό ή rapid test ακόμη και αν είναι εμβολιασμένος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.