-->
30.01.2023

Ρεύμα στην Ουκρανία μέσω τουρκικών πλωτών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής

Τουρκική εταιρεία ενδέχεται να στείλει πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Μαύρη Θάλασσα για την παροχή έως και 400 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Οι σχετικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, όπως δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή της στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu η διευθύνουσα σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας Karpowership, Ζεϊνέπ Χαρεζί.

«Διαπραγματευόμαστε για περίπου 300-400 MW ισχύος. Αυτή η χωρητικότητα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά», είπε η κα Χαρεζί.

«Μπορούμε να στείλουμε τρία ή τέσσερα πλοία για να παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα παραγωγής. Το πώς θα είναι τελικά οι τεχνικές και εμπορικές λεπτομέρειες, καθώς και η διασφάλιση της ασφάλειάς τους μένει να συμφωνηθούν», σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Karpowership.

«Υπάρχουν γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας. Μπορούμε να τοποθετήσουμε πλοία στη Ρουμανία και τη Μολδαβία και να προμηθεύουμε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλεκτρικών γραμμών στην Ουκρανία», εξήγησε η κα Χαρεζί.

Ανέφερε ακόμη ότι μετά τα προβλήματα υποδομής που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, το πρώτο αίτημα για προμήθεια πλοίων ελήφθη από τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo. Πρόσθεσε ότι για το σχέδιο αυτό έχει ενημερωθεί και ο ΟΗΕ για τον απαραίτητο συντονισμό της επιχείρησης.Διαβάστε επίσης