-->
29.03.2024

Roscosmos: Ετοιμασίες για ταξίδι στην “Αφροδίτη” με την αποστολή Venera B

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ετοιμάζει την διαστημική αποστολή Venera B στον πλανήτη Αφροδίτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, οι ειδικοί της Roscosmos σε συνεργασία με την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εξετάζουν την δυνατότητα συλλογής και επιστροφής στη Γη δειγμάτων του εδάφους της Αφροδίτης, όπως και δειγμάτων της ατμόσφαιρας του γειτονικού πλανήτη.

Για τη συλλογή δειγμάτων θα χρησιμοποιείται ειδικά σχεδιασμένο όχημα, που θα μπορεί να αντέξει για κάποιο χρονικό διάστημα τις υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας.

Τον Νοέμβριο του 2021 ο τότε γενικός διευθυντής της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι το project “Αφροδίτη” η Ρωσία θα πρέπει να το πραγματοποιήσει έως το 2030, διαφορετικά η χώρα θα χάσει την θέση της στην τριάδα των πιο ανεπτυγμένων διαστημικά κρατών.

Το Venera B και αργότερα, στο χρονικό διάστημα 2029-2030, στις τρεις αποστολές του project Venera D, προβλέπεται εκτενής μελέτη του εδάφους, της χημικής σύστασης της ατμόσφαιρας και της εσωτερικής δομής της Αφροδίτης.

Η Αφροδίτη είναι ο πιo θερμός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, η μέση θερμοκρασία του εδάφους είναι 462 βαθμοί Κελσίου.

Ο πλανήτης έχει πυκνή νέφωση: τα σύννεφα είναι από θειικό οξύ, σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν το φως, δημιουργώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για το λόγο αυτό η οπτική παρατήρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η υψηλή πίεση (90 ατμόσφαιρες), οι υψηλές θερμοκρασίες και οι όξινες βροχές κάνουν πολύ δύσκολη τη χρήση των ερευνητικών μηχανημάτων στο έδαφος της Αφροδίτης.

Παλαιότερα, οι Σοβιετική προσεδάφισαν μη επανδρωμένα διαστημόπλοια στο θερμό πλανήτη, που πρόλαβαν, πριν λιώσουν από τη ζέστη, να στείλουν στη Γη μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

Οι Ρώσοι επιστήμονες μελετούν την δυνατότητα χρήσης drones. Συγκεκριμένα, έχει προταθεί να τοποθετηθούν μερικά drones σε ένα σφαιρικού σχήματος διαστημικό όχημα (διαμέτρου 2.4 μέτρα), που θα βρίσκεται στη τροχιά της Αφροδίτης. Από αυτό θα βγαίνουν μικρά ελικοφόρα drones μήκους 30 εκατοστών, που θα πετούν σε ύψος 50-60 χιλιόμετρα (σε αυτό το ύψος η ατμοσφαιρική πίεση είναι περίπου ίδια με την πίεση στον πλανήτη μας).

Τα μηχάνημα αυτά θα παίρνουν ενέργεια από ηλικιακές μπαταρίες και θα μπορούν να πετούν πάνω από την Αφροδίτη για πολλούς μήνες, μελετώντας το σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο πλανήτη.

Πηγή: Izvestia, TASS



Διαβάστε επίσης