Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, σχεδιάζει να συνεργαστεί με Κινέζους ερευνητές σε κοινά σχέδια Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), μετά την ανατροπή που έφερε στο τεχνολογικό τοπίο η κινεζική εταιρεία DeepSeek με την δημιουργία ισχυρού μοντέλου ΑΙ με πολύ χαμηλότερο κόστος από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές της, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής τράπεζας στο Reuters.
Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες έχουν συνάψει μια, όπως την χαρακτηρίζουν, «άνευ ορίων» στρατηγική σύμπραξη, συζητούν για καιρό την συνεργασία τους σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης –συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της σε στρατιωτικές εφαρμογές—αλλά λίγες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές δημοσίως αναφορικά με το βάθος ή το εύρος της συνεργασίας.
«Η Sberbank έχει πολλούς επιστήμονες. Μέσω αυτών, προγραμματίζουμε να διεξάγουμε κοινά ερευνητικά σχέδια με ερευνητές από την Κίνα», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής τράπεζας, ο Αλεξάντερ Βεντιάκχιν, στο Reuters.
Η DeepSeek, μια κινεζική νεοφυής εταιρεία με έδρα την Χανγκτζόου, προκάλεσε αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές τον περασμένο μήνα, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι τα χαμηλού κόστους μοντέλα της μπορεί να απειλήσουν την κυριαρχία των αμερικανικών εταιρειών που τώρα ηγούνται στον τομέα.
Η Κίνα σχεδιάζει να γίνει η πρώτη δύναμη σε όλον τον κόσμο στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης ως το 2030.
Μια δυνητική συμμαχία ανάμεσα στην Ρωσία και την Κίνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία η Ουάσινγκτον κρίνει ως τη μεγαλύτερη εθνική απειλή για τη Δύση, θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω αναστάτωση στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως εν μέσω κούρσας ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ για κυριαρχία στην AI.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μοιράζονται μια ευρεία κοσμοθεωρία, βάσει της οποίας η Δύση είναι σε παρακμή, καθώς η Κίνα αμφισβητεί την υπεροχή των ΗΠΑ στα πάντα από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την κβαντική πληροφορική ως τη συνθετική βιολογία και τη σκληρή στρατιωτική δύναμη.
«Η Κίνα είναι εταίρος της Ρωσίας σε πολλά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, και το επίπεδο επιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας μπορεί να ενισχυθεί μέσω της συνεργασίας ανάμεσα στους επιστήμονές μας», πρόσθεσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Sberbank.
Ο Πούτιν έχει δώσει εντολή στην Sberbank, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, να αναπτύξει συνεργασία με την Κίνα και άλλες χώρες του BRICS στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο να αμφισβητηθεί η υπεροχή των ΗΠΑ. Αλλά η κατάσταση στην οποία βρίσκονται πραγματικά τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης της Ρωσίας είναι δύσκολο να αποτιμηθεί καθώς ορισμένα είναι απόρρητα.
Όπως η Κίνα, και η Ρωσία προσπαθεί να αναπτύξει εγχώριες ικανότητες πληροφορικής λόγω των κυρώσεων, που περιορίζουν τις εισαγωγές εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας, και αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για να παραμείνει ανταγωνιστική στην κούρσα στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η νέα συμμαχία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον πλανήτη, όπως σχολιάζεται
Μένει να φανεί ποιό είναι ακριβώς το πλάνο συνεργασίας των δύο χωρών!