-->
24.06.2024

Ρωσία: «Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από το χτύπημα» στο συναυλιακό κέντρο

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε σήμερα ότι «οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες» βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση κοντά στην Μόσχα και ότι «η Ουκρανία τελεί υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών», καθώς η Μόσχα συνεχίζει τις επίμονες προσπάθειες να συνδέσει με το Κίεβο το τρομοκρατικό κτύπημα αυτό, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και πραγματοποιήθηκε από Τατζίκους που στρατολογούνται μαζί με πολίτες άλλων κεντροασιατικών χωρών από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν προειδοποιήσει το Κρεμλίνο για την σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας και έχουν ανακοινώσει ότι η ισλαμιστική οργάνωση φέρει ακέραια την ευθύνη για την επίθεση.

 

Ο Πάτρουσεφ, που δεν έδωσε στοιχεία για τους ισχυρισμούς του, πρόσθεσε ότι «η ουκρανική πρεσβεία στο Τατζικιστάν στρατολογεί μαχητές», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιnterfax.

 

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρηθεί «σημαντική αύξηση» των κατατάξεων στον ρωσικό στρατό μετά την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Μαρτίου. Θεωρεί δε ότι οι νεοσύλλεκτοι αυτοί κινούνται από την επιθυμία να εκδικηθούν για τα θύματα της επίθεσης στο Crocus City Hall.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, στις συνεντεύξεις στο πλαίσιο της κατάταξής τους, οι άνθρωποι δηλώνουν ότι το βασικό τους κίνητρο για να υπογράψουν το συμβόλαιο είναι η εκδίκηση για τα θύματα της επίθεσης.

 

«Συνολικά, περί τους 16.000 πολίτες έχουν υπογράψει συμβόλαια για να συμμετάσχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση (εννοώντας τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας) τις τελευταίες δέκα ημέρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας που αναρτήθηκε στο Telegram.

 

Η εκστρατεία στρατολόγησης είναι συνεχής στην Ρωσία μέσω των κοινωνικών δικτύων. Οι αφίσες στους δρόμους διαφημίζουν τον ρωσικό στρατό και υπόσχονται ελκυστικές συνθήκες για τους μελλοντικούς στρατιώτες.

 

Παράλληλα, η Ρωσία έχει ξεκινήσει την εαρινή εκστρατεία επιστράτευσης που αφορά δεκάδες χιλιάδες νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

 

Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι οι νέοι επίστρατοι δεν θα σταλούν στην Ουκρανία. Ωστόσο, η εκστρατεία πραγματοποιείται την ώρα που πολλοί Ρώσοι εκφράζουν φόβους για νέα επιστράτευση, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall για να προχωρήσει σε νέα μαζική επιστράτευση.Διαβάστε επίσης