-->
04.03.2024

Ρωσία: Στις 17η Μαρτίου οι εκλογές για πρόεδρο αποφάσισε η Ανω Βουλή

​ Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, όρισε την Πέμπτη την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στη Ρωσική Ομοσπονδία για τις 17 Μαρτίου 2024, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική δημόσια τηλεόραση, σύμφωνα με το AFP και το Reuters.

Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα με 162 ψήφους.

«Μέσω αυτής της απόφασης ουσιαστικά εγκαινιάζουμε την έναρξη της προεδρικής εκστρατείας», ανέφερε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι κάτοικοι των ουκρανικών περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορόζγιε και Χερσώνα που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Ρωσία.

Μετά από αυτή την απόφαση αναμένεται ανακοίνωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα είναι υποψήφιος για νέα εξαετή θητεία.

Σε ηλικία 71 ετών, ο Πούτιν κατείχε τη θέση του προέδρου ή του πρωθυπουργού από την τελευταία μέρα του 1999, όταν παραιτήθηκε ο Μπόρις Γέλτσιν.

Ο σημερινός ηγέτης του Κρεμλίνου δεν έχει αντίπαλο που να αποτελεί πραγματική προεκλογική πρόκληση. Ο πιο διάσημος Ρώσος πολιτικός αντιφρονών, ο Αλεξέι Ναβάλνι, βρίσκεται σε σωφρονιστική φυλακή για την εκτέλεση ποινής φυλάκισης άνω των 30 ετών.Διαβάστε επίσης