-->
24.06.2024

Ρώσος ολιγάρχης: Η Ρωσία ενδέχεται να ξεμείνει από χρήματα το επόμενο έτος

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ολεγκ Ντεριπάσκα δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η Ρωσία ενδέχεται να ξεμείνει από χρήματα μέχρι τον επόμενο χρόνο, εκτός εάν η χώρα εξασφαλίσει επενδύσεις από «φιλικές» χώρες, καθώς οι δυτικές κυρώσεις ασκούν ισχυρές πιέσεις.

Ο Ντεριπάσκα, μεγιστάνας της ενέργειας και των μετάλλων που κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, είπε σε επενδυτικό συνέδριο στη Σιβηρία την Πέμπτη: «Δεν θα υπάρχουν χρήματα ήδη από το επόμενο έτος. Θα χρειαστούμε ξένους επενδυτές».

Ο Ντεριπάσκα, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι τα κεφάλαια εξαντλούνται και «γι’ αυτό [η ρωσική κυβέρνηση] έχει ήδη αρχίσει να μας ταρακουνά», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Είπε ότι η Ρωσία υφίσταται «σοβαρή» πίεση από τις δυτικές κυρώσεις και ότι η χώρα και οι επιχειρήσεις της θα πρέπει να στραφούν σε άλλες χώρες με «σοβαρούς πόρους» για να επενδύσουν.

«Πιστεύαμε ότι ήμασταν μια ευρωπαϊκή χώρα», είπε ο Ντεριπάσκα, ο οποίος είναι ιδρυτής της Rusal, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου εκτός Κίνας. «Τώρα, για τα επόμενα 25 χρόνια, θα σκεφτόμαστε περισσότερο το ασιατικό μας παρελθόν».

Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope προειδοποίησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας μπορεί να αυξηθεί στο 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σε σύγκριση με την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 2% του ΑΕΠ. Το 2022, το επίσημο έλλειμμα ανήλθε στο 2,3%.

Το Scope είπε ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλότερα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η Δύση απογαλακτίστηκε από τη ρωσική ενέργεια. «Οι κυρώσεις και ο πόλεμος περιορίζουν τη δημοσιονομική ευελιξία της Ρωσίας λόγω των χαμηλότερων εσόδων από εξαγωγές ενέργειας, των υψηλότερων δαπανών που σχετίζονται με τον πόλεμο και της σταθερής μείωσης του ΑΕΠ», ανέφερε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. «Προς το παρόν, η Ρωσία μπορεί να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της σχετικά εύκολα με την ανάληψη του εθνικού ταμείου πλούτου, που αναμένεται να ανέλθει μόνο στο 3,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2024 από 10,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021».

Ο οίκος αξιολόγησης είπε ότι οι τεράστιες δαπάνες της Ρωσίας για τον πόλεμο θα ζημιώσουν την οικονομία της μακροπρόθεσμα, επειδή θα είναι εις βάρος των επενδύσεων σε υποδομές, ψηφιοποίηση, στέγαση και προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: Guardian, Bloomberg, ReutersΔιαβάστε επίσης