Χωρίς τέλος είναι οι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, με την επιστημονική κοινότητα να παραμένει έντονα προβληματισμένη για τη συνέχιση του φαινομένου της αλλεπάλληλης σεισμικής δραστηριότητας.
Μάλιστα, επιστήμονες μιλούν, πλέον, ανοιχτά για το ενδεχόμενο σεισμού μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, αλλά ακόμα και για το σενάριο ενεργοποίησης του ηφαιστείου. Εντωμεταξύ, οι δονήσεις συνεχίζονται, με τους σεισμογράφους να καταγράφουν ακόμη και 5 Ρίχτερ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Άκης Τσελέντης: Εφικτή η ενεργοποίηση του ηφαιστείου – Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο
“Από τις πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί δεν έχουν 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος. Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ναι”, ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του.
“Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο δεν φαίνεται μέχρι τώρα και από υπολογισμούς που έκανα οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησής του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο. Αμφότερα τα σενάρια θα δώσουν τσουνάμι”.
Κώστας Συνολάκης: Πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος
Και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στις ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή είναι πιθανή.
“Υπάρχουν ορισμένες μετρήσεις από το Κολόμπο που δείχνουν ότι μπορεί να έχουν αλλάξει μερικά αέρια από τον βυθό και υπάρχουν και τα στοιχεία αυτού του σμήνους σεισμών το οποίο είναι εστιασμένο γύρω από μία περιοχή, την Άνυδρο (…)”.
“Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης, στο Κολούμπο έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και τη μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος”, ανέφερε ο Κώστας Συνολάκης.
Ευθύμης Λέκκας: Πρωτόγνωρο φαινόμενο – Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για την έντονη δραστηριότητα που υπάρχει στο υπέδαφος, ενώ την χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
“Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι γίνεται. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Κώστας Παπαζάχος: Το δυσμενέστερο σενάριο”
“Δεν πηγαίνουμε προς εκτόνωση με τους σεισμούς της Σαντορίνης”, υπογράμμισε από τη μεριά του ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.
“Θα μπορούσε να υπάρχει δυσμενέστερο σενάριο από τα 6 Ρίχτερ”, είπε επίσης, μεταξύ άλλων.
Ο Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι “ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος, η Σαντορίνη η Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός έχουν σε όλα τα μοντέλα “περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις”.
“Δεν είμαστε όλοι σίγουροι ότι το ανώτερο μέγεθος είναι τα 6 Ρίχτερ, γιατί η ζώνη έχει επεκταθεί αρκετά. Αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να υπάρχει και ένα δυσμενέστερο σενάριο”, τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι ακόμη και τα 6,5 Ρίχτερ είναι διαχειρίσιμα.
“Ας υποθέσουμε ότι υπήρχε ένα δυσμενέστερο σενάριο, ένας σεισμός της τάξης του 6,5. Έχουμε κάνει τα σενάρια, έχουμε κάνει τους υπολογισμούς, έχουμε δει τις κινήσεις που έχουν τα γειτονικά νησιά και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γενικά τα επίπεδα των κινήσεων είναι περιορισμένα. Είναι επίπεδα, τα οποία κανονικά κτίρια που έχουν χτιστεί και είναι αντισεισμικά, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Επιπλέον οι έλεγχοι των κτιρίων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν δείξει ότι τα κτίρια έχουν συμπεριφερθεί πάρα πολύ καλά”.
“Προφανώς από έναν ισχυρό σεισμό θα υπάρχουν επιπτώσεις. Να θυμίσω ότι έγινε 7 στη Σάμο, έγινε 6,3 στον Τύρναβο το 2021, 6άρι στο Αρκαλοχώρι και ξέρουμε ότι στην κοντινή περιοχή του ρήγματος είχαμε σημαντικές βλάβες. Εδώ το ρήγμα είναι στην Άνυδρο, είναι 25 χιλιόμετρα μακριά. Αυτά τα 25 χιλιόμετρα είναι πολύ σημαντικά για να μειώσουν τις επιπτώσεις”.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Γιατί δεν θέλουμε σεισμό 6 Ρίχτερ
“Στις μέχρι στιγμής σιις επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ. Ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός” είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
“Δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι θα εκτονώσει. Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 τότε αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;” πρόσθεσε.
Κατά τον ίδιο “μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου”.
Μανώλης Σκορδίλης: Το πιθανότερο είναι να μην γίνει ο σεισμός των 6 Ρίχτερ
“Για εμένα το πιθανότερο είναι να μην γίνει ο σεισμός των 6 Ρίχτερ”, εκτίμησε από τη μεριά του ο σεισμολόγος, Μανώλης Σκορδίλης.
“Αν αθροίσουμε την ενέργεια των δονήσεων στην περιοχή είναι σαν να έχει γίνει ένας σεισμός 6,1 Ρίχτερ”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος επιστήμονας.
Βασίλης Καραστάθης: Συνήθως κρατούν για καιρό
“Συνήθως τα σμήνη σεισμών κρατούν μεγάλα χρονικά διαστήματα”, εξήγησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
“Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού. Να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα”, πρόσθεσε.
Δίχως τέλος οι σεισμοί
Να σημειώσουμε ότι δίχως τέλος συνεχίζονται οι σεισμοί στην περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, με την αγωνία να εντείνεται σε κατοίκους και ειδικούς. Από τις 10:29 μέχρι και τις 11:20 έχουν σημειωθεί 8 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.
Ειδικότερα, στις 10:29 το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκε σεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης της Αμοργού. Σύμφωνα με το Γεωδυνανικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση έχει επίκεντρο 27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης της Αμοργού και εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.
Δεκάδες οι σεισμικές δονήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας
Η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η μεγαλύτερη ήταν εντάσεως 5 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και στη Σαντορίνη και καταγράφτηκε στις 3:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής.
Είκοσι λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ ακολούθησε νέα δόνηση εντάσεως 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο.
Στις 06:21 το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκε ακόμα μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μία ώρα αργότερα ακολούθησε νέος σεισμός εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 25 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Αμοργού με εστιακό βάθος 14,2 χλμ., καθώς και δύο δονήσεις των 4,2 και 4 Ρίχτερ λίγα λεπτά αργότερα.