-->
11.12.2023

Σχολικό Bullying: Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο – Τα στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Η φρικαλεότητα του φαινομένου του Bullying απειλεί τα παιδιά και επεκτείνεται με ραγδαία ταχύτητα. Σύμφωνα και με έρευνα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο, της Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης του, «Μίλα Τώρα», για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου ανησυχητικά.

Η έρευνα, που συνδέει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με την ευημερία των παιδιών, πραγματοποιήθηκε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, για το σχολικό έτος 2022-2023.

Τι δείχνει η έρευνα

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, 1 στα 3 παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα, δηλώνουν πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό. Επιπλέον, 1 στα 6 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους. Το 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.

Ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός, ενώ, εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά. Τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι κατά κύριο λόγο, παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρες, κορίτσια, παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.

Επιστολή για την άμεση και απόλυτη ανάγκη για την έντονη καταπολέμηση της μάστιγας του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας στάλθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει και μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (Εuropean Antibullying Network – EAN) -όπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέχει την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου- ζητώντας χάραξη της πολιτικής στην Ελλάδα ώστε να ληφθούν μέτρα για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου θεσμικά.
Σημαντική πρωτοβουλία για την αποτελεσματική καταπολέμηση του Bullying, αποτελεί και η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση κατά του Εκφοβισμού (EANCert), του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (Εuropean Antibullying Network – EAN) που δημιουργήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με την εταιρία Eurocert, και δίνει τη δυνατότητα για αξιολόγηση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών, και μη, φορέων.

Οι δράσεις και οι ενέργειες του Οργανισμού

Το 2022 διαχειρίστηκε 1 κλήση την ήμερα στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 για ψυχολογική υποστήριξη σε φαινόμενα Ενδοσχολικής Βίας κι Εκφοβισμού, πραγματοποίησε 2 παρεμβάσεις πρόληψης ανά σχολική ημέρα για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό και κατέγραψε αύξηση 174% στις παρεμβάσεις πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό που πραγματοποιήθηκαν σε 22.340 μαθητές/μαθήτριες, 3.467 εκπαιδευτικούς και 1.848 γονείς.

Το Α’ Εξάμηνο του 2023 κατέγραψε αύξηση 100% στον αριθμό μαθητών/τριών που συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης κι ευαισθητοποίησης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Υποστήριξε ψυχολογικά για bullying 1 παιδί κάθε 2 ημέρες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται πάντα δίπλα στα παιδιά θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας θέτοντας στην υπηρεσία τους, δράσεις κι εργαλεία τόσο για την πρόληψη, όσο και τη διαχείριση περιστατικών εκφοβισμού όπως:

-Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
Εφαρμογή Chat 1056
-Κινητές μονάδες άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης
-Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, «Το Σπίτι του Παιδιού», που αποτελεί το 1ο εξειδικευμένο κέντρο αντιμετώπισης φαινομένων κακοποίησης αλλά κι εκφοβισμού και αποτελείται από διεπιστημονική ομάδα
-Πανελλαδική εκστρατεία Ενημέρωσης «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ», με ήδη 10 χρόνια δράσης, -με μέχρι στιγμής συμμετοχή 1.919 σχολείων και 55.000 μαθητών/τριών www.milatora.gr

«Τα παιδιά που ασκούν Bullying, δε γεννιούνται, γίνονται. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες στη ζωή των παιδιών, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τους φόβους τους. Πρέπει να σταθούμε δίπλα σε κάθε παιδί που του ασκούν Bullying, σε κάθε παιδί που το παρατηρεί και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει αλλά ακόμα και σε κάθε παιδί που ασκεί. Κάθε παιδί αξίζει να έχει τη ζωή που δικαιούται και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, γονέα, εκπαιδευτικό και κηδεμόνα, για να σταματήσει το Bullying άπαξ διά παντός» τονίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού».Διαβάστε επίσης