Στο 1-1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχονται τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή της Θεσσαλίας, μέρος των οποίων εκτιμάται ότι θα τεθούν σε αναστολή λόγω του άμεσου ή έμμεσου πλήγματος που επέφερε η κακοκαιρία «Daniel».
Οπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, οι τράπεζες θα στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών (πυρκαγιές και πλημμύρες), ενώ τα μέτρα θα εξειδικευθούν άμεσα από την ΕΕΤ και κάθε μέλος χωριστά.
Εκτός από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με κυρίαρχη την Τράπεζα Πειραιώς λόγω της διασύνδεσής της με την αγροτική οικονομία, παρουσία στην περιοχή έχουν και δύο συνεταιριστικές τράπεζες, η Θεσσαλίας και Καρδίτσας, με χορηγήσεις 318 και 138 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες και επηρεάζουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, αλλά και όσες προμηθεύονται πρώτες ύλες ή εξαρτούν την παραγωγική τους δραστηριότητα από την περιοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο η άσκηση για το ποιες επιχειρήσεις πλήττονται αναμένεται να είναι δύσκολη και τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να εξειδικευθούν τις προσεχείς ημέρες με αναστολές πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και μέτρα για την ανασυγκρότηση των υποδομών και της παραγωγής όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Την ίδια στιγμή δεκάδες εκατομμύρια εκτιμάται ότι είναι οι ζημιές που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να υποδέχονται τα πρώτα αιτήματα. Πρόκειται για αιτήματα από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και αιτήματα αποζημίωσης για Ι.Χ. ή αγροτικά που έχουν καταστραφεί. Με βάση τα στοιχεία, το σύνολο των ασφαλισμένων οχημάτων όλων των κατηγοριών στη Θεσσαλία φθάνει περίπου τις 355.000, αλλά ζητούμενο είναι αν το σύνολο αυτών των οχημάτων διέθετε ασφάλιση για φυσικές καταστροφές, που αποτελεί πρόσθετη κάλυψη και δεν τη διαθέτουν όλα τα οχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα για αποζημίωση που έχουν ήδη υποβληθεί στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες υπερβαίνουν αυτά που είχαν υποβληθεί από την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία –μαζί με τον Ιανό– ήταν από τα πιο δαπανηρά περιστατικά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, με συνολικές ασφαλιστικές αποζημιώσεις ύψους 61 εκατ. ευρώ για 3.500 περιστατικά.
Η κακοκαιρία «Daniel» εκτιμάται ότι θα επιφέρει πολλαπλάσιες ζημιές –σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις έως και τρεις φορές μεγαλύτερες–, αλλά το τελικό ύψος τους, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη, στον βαθμό που αρκετές επιχειρήσεις ή κατοικίες δεν είναι καν προσβάσιμες προς το παρόν, έτσι ώστε να ξεκινήσει η πραγματογνωμοσύνη. Σημαντικό είναι το πλήγμα για τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις με μεταποιητικές εγκαταστάσεις ή τις τουριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν, η πλειονότητα των οποίων είναι ασφαλισμένες για κινδύνους από φυσικές καταστροφές, ενώ ορισμένες είχαν και κάλυψη για απώλεια κερδών.
Στον αντίποδα, είναι μικρές επιχειρήσεις ζωικής ή φυτικής παραγωγής που είναι ανασφάλιστες, αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις που επίσης δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη.