-->
30.06.2022

Σε δέκα μέρες νέος πρωθυπουργός και νέα κυβέρνηση στα Σκόπια μετά την παραίτηση Ζάεφ

Συναντήσεις με κυβερνητικούς εταίρους του έχει στα Σκόπια ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα τον διαδεχτεί αφού φαίνεται πως εμμένει στην απόφαση παραίτησής μετά τα δυσμενή αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών που ωστόσο διατηρούν ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα Σκόπια, οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ζάεφ θα προέρχονται από τον στενό πυρήνα συνεργατών του, που διατηρούν θέσεις – κλειδιά στη σημερινή κυβέρνηση. Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε σχετικό δημοσίευμα «βλέπει» τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκολα Ντιμιτρόφ, νέο πρωθυπουργό. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών που το 2018 είχε υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα. Ερωτηματικό παραμένει εάν υπάρξουν αλλαγές και στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Το αντιπολιτευόμενο – εθνικιστικό VMRO-DPMNE, επανέλαβε τη θέση του για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας πως : «αυτοί που βύθισαν τη χώρα στην κρίση δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση για αυτήν», εννοώντας τη σημερινή κυβέρνηση. Όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι φαίνεται πως προχώρησε σε … κυβίστηση από τις ακραίες θέσεις του. Αν και παλαιότερα μιλούσε για κατάργηση της συμφωνίας με την Ελλάδα, εφόσον εξασφάλιζε πλειοψηφία των 2/3 στη βουλή, ο ίδιος παραδέχθηκε πως οι «Πρέσπες» αποτελούν πραγματικότητα, που όμως δεν αρέσουν στον ίδιο και θα ήθελε να τις αλλάξει αν έρθει στην εξουσία, όμως «εάν αυτή δεν γίνει σεβαστή θα υπάρξουν προβλήματα» όπως δήλωσε.

Έως την Παρασκευή δεν κατατέθηκε επίσημα στη βουλή η δήλωση παραίτησης του Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Αυτή η κίνηση εκτιμάται πως θα γίνει τις επόμενες μέρες και αφού οι κυβερνητικοί εταίροι καταλήξουν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.


Διαβάστε επίσης